Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mikolášik chváli Barrosovu EK za odvahu, pred Junckerom je veľa výziev

Foto: Kancelária poslanca Európskeho parlamentu Miroslava Mikolášika

Nie je to žiaden "tím snov" povedala o zložení novej Európsku komisie, ktorú dnes poslanci Európskeho parlamentu odobrili, slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská.

Štrasburg. 22. októbra (TASR) - Odchádzajúcu Európsku komisiu treba pochváliť za kroky na zvládnutie krízy. Nová exekutíva EÚ bude mať ťažkú úlohu, aby zvládla náročné výzvy, ktoré pred ňou stoja. Uviedol slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) po dnešnom hlasovaní Európskeho parlamentu (EP) o novej Európskej komisii (EK) pod vedením Jeana-Clauda Junckera.

Mikolášik v rozhovore pre TASR vyjadril absolutórium pre kabinet Josého Manuela Barrosa za to, čo jeho EK dokázala v čase finančnej a ekonomickej krízy. Poslanec pripomenul, že odchádzajúca EK to zvládla dobre, aj keď sa mnohé veci riešili za pochodu a prijímali sa nové finančné a pôžičkové nástroje na záchranu potápajúcich sa ekonomík členských štátov.

Mikolášik spresnil, že únia dokázala pomôcť Grécku v najhoršom období, že sa pred kolapsom zachránilo Španielsko, pomoc dostalo Írsko a nepotvrdili sa obavy o finančnom zachraňovaní Slovinska. Dokonca sa Barrosovej EK podarilo zachrániť euro ako spoločnú európsku menu, ktorá ani pod tlakom krízy nedevalvovala voči iným zahraničným menám.

"Je to úžasná istota pre občanov EÚ, že komisia, kontrolovaná Európskym parlamentom, dokáže prijímať účinné opatrenia aj v čase nepohody a krízy," skonštatoval Mikolášik.

Nová EK pod vedením Junckera bude mať podľa neho ťažkú úlohu. Nový šéf EK musel vytvoriť tím z kandidátov národných vlád, ktorí sú rôznej kvality a hodnoty, čo sa podľa Mikolášika ukázalo počas procesu híringov v europarlamente.

Slovenský europoslanec zdôraznil, že Juncker bude musieť stabilizovať zamestnanosť v EÚ, najmä u mladých ľudí, bude musieť vytvárať nové pracovné príležitosti a snažiť sa zamedziť presun ďalších ľudí a rodín do pásma chudoby.

"Lebo aj v Európe je značné percento obyvateľstva pod hranicou chudoby, čo je neprípustné," uviedol Mikolášik.

Nová EK bude musieť čeliť novým výzvam aj pri ochrane životného prostredia či v oblasti nových liečiv, lebo antibiotiká sa stávajú neúčinnými a dochádza k zbytočným stratám na životoch. Zdravotníctvo je síce v národných kompetenciách členských štátov, ale prispieť k tejto otázke bude musieť aj Európska únia.

Ďalšie veci, ktoré musí nová EK zohľadniť, sa podľa Mikolášika týkajú posilnenia vnútorného trhu, ale aj konkrétnych hrozieb, ktoré predstavuje nelegálna migrácia či bezpečnostných hrozieb prichádzajúcich z Iraku a Sýrie, kde narastá nenávisť na náboženskej báze a kde samozvaný kalifát mučí a zabíja kresťanov.

"Aj k týmto otázkam sa bude musieť Junckerova komisia postaviť a účinne používať ekonomické páky, aby to prestalo. Nesmie bočiť keď sa jedná o bezpečnostné otázky," upozornil Mikolášik.

V ekonomickej oblasti by si želal, aby sa Európska komisia opäť stala hnacím motorom Európy. V tejto súvislosti sa však musí Francúzsko ekonomicky spamätať, aby nabehol francúzsko-nemecký motor, z ktorého teraz nie je ani "dvojtakt".

J. Žitňanská: Nová komisia nie je "tím snov", ale má smelé predsavzatia

Nie je to žiaden "tím snov" povedala o zložení novej Európsku komisie (EK), ktorú dnes poslanci Európskeho parlamentu (EP) odobrili, slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). Dodala, že aj napriek tomu, že je členkou euroskeptickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR), nehlasovala proti novej exekutíve EÚ.

Poslankyňa uviedla, že v tíme Jeana-Clauda Junckera sú silnejší aj slabší eurokomisári, dodala však, že niektoré z predsavzatí novej komisie ju oslovili. Ide napríklad o sľub, že všetky nové legislatívy budú najskôr posúdené či sú naozaj potrebné a či sa tá-ktorá téma nedá lepšie riešiť na národnej úrovni.

"Je dôležité v dnešnej dobe, aby táto situácia bola rešpektovaná a aby Európska únia nediktovala všetko, aj veci, ktoré si vieme lepšie vyriešiť sami," uviedla v tejto súvislosti.

Daniel Lipšic a Jana Žitňanská
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Z ďalších cieľov eurokomisie oceňuje snahu znížiť byrokraciu a zvýšiť transparentnosť, čo je podľa nej dôležité v dobe keď sa množia hlasy, že EÚ je na príťaž. Zameranie na odbúranie byrokracie a efektívnejšie nakladanie z peniazmi má byť tou správnou cestou. Či už v poľnohospodárstve, kde netreba dotovať tých, ktorí nič nerobia, ale podporovať regióny, ktoré to naozaj potrebujú, alebo vo vyšších investíciách do vedy a vzdelávania.

Žitňanská zároveň uviedla, že EÚ by sa nemala snažiť bojovať s globalizáciou, ale využiť možnosť, že sú trhy otvorené a lepšie nastaviť podmienky obchodovania napríklad s USA alebo s Čínou. Prínosom odchádzajúcej Európskej komisie je podľa nej to, že vo vzťahu k USA a Kanade sa jej podarilo naštartovať a odrokovať vzájomné ekonomické vzťahy.

Prínosom pre Európanov bude ak sa Junckerovej komisii podarí implementovať smernicu o službách. Medzi úskalia zas patria opatrenia súvisiace s voľným pohybom osôb a služieb v EÚ, na čo nadväzujú aj fenomény ako migrácia a azylová politika. V tomto smere veľký tlak na EÚ vyvíja Británia, podľa Žitňanskej je tu však aj úloha členských štátov, aby na národnej úrovni zabezpečili také podmienky, že ich sociálne systémy nebudú zneužívané ľuďmi bez ekonomickej previazanosti na ich krajinu. V opačnom prípade porastie odpor voči migrácii a aj voči cudzincom, ktorí prichádzajú s dobrým úmyslom pracovať.

Ďalšou dôležitou výzvou pre Junckerov tím je podľa Žitňanskej energetická únia, kde vyjadrila nádej, že aj za pomoci slovenského eurokomisára sa EÚ podarí nájsť také riešenia, že Európa nebude energeticky závislá a vydierateľná.

"Dôležité je však, aby sme neboli odtrhnutí od reality a od občanov. Aby sme nežili v akejsi bubline. Nie sme tu, aby sme vyjadrovali ľútosť nad stavom vecí, ale aby sme nastavovali podmienky tak, aby sme ľuďom pomáhali, aby sme neplátali diery, ale skôr prinášali zmeny a systematické riešenia," odkázala poslankyňa členom novej eurokomisie. A pripomenula, že netreba vyhadzovať milióny eur na projekty, ktorých dosah ani nepoznáme, ale prejaviť viac zodpovednosti a spolupatričnosti.

I.Štefanec sa pridal k poslancom, ktorí chcú odbúravať zbytočnú legislatívu


Štrasburg 22. októbra (TASR) - Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) dnes upozornil, že skupina Európskej ľudovej strany (EĽS) v europarlamente požiadala nového predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera o vytvorenie nezávislého orgánu, ktorý bude mať na starosti boj proti zbytočnej európskej legislatíve.

„Potrebujeme nezávislý orgán, ktorý vypočíta výšku administratívnych nákladov pre každú plánovanú legislatívu EÚ pred tým, ako sa prijme,"
uviedol Štefanec pre TASR.

Podľa jeho slov takýto orgán má poskytovať včasné varovanie pri vytváraní zbytočnej legislatívy v oblasti životného prostredia, malých a stredných podnikov alebo sociálnej legislatívy.

Poslanec dodal, že hlavným cieľom tohto návrhu je zabezpečiť, aby sa aj nová exekutíva EÚ zaoberala možným konfliktom právomocí a porušením zásady subsidiarity.

'"Potrebujeme sa sústrediť na rast a zamestnanosť, kde malé podnikanie zohráva kľúčovú úlohu. Najviac pomôžeme podnikateľom prostredníctvom znižovania administratívnych nákladov a uvoľnením potenciálu ich aktivít. S novou komisiou máme pri podpore malého podnikania spoločné ciele", doplnil Štefanec.

V rámci novej komisie, ktorá začne vykonávať svoje povinnosti 1. novembra, bude mať túto agendu na starosti jej prvý podpredseda Frans Timmermans. Holandský eurokomisár, ktorý bude zodpovedný za lepšie riadenie, inštitucionálne vzťahy a právny štát, už viackrát naznačil, že chce začať boj proti byrokracii v EÚ čo najskôr.