Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európu ničia pseudotémy, pre zmysel Vianoc trpia na Blízkom východe

Europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) Foto: Archív MM/Michaela Vojčáková

Kým Európa vo svojej pýche stavia život čoraz viac na pseudotémach, ľudia na Blízkom východe pre to podstatné umierajú.

Štrasburg 13. decembra (OTS) – Je čas celosvetovo uznať prenasledovanie kresťanov za genocídu a podniknúť súvisiace kroky. K výročnej správe o ľudských právach a demokracii vo svete, ktorú prijal Európsky parlament (EP) v Štrasburgu, to vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). EÚ podľa neho zabúda na princípy, na ktorých vznikla.

“Hlboko ma poburuje a zarmucuje osud prenasledovaných náboženských menšín vrátane kresťanských, ktoré sú obeťami najzávažnejších zločinov vrátane vrážd, mučenia, znásilňovania, systematických čistiek a vyvražďovania. Apelujem, aby boli tieto zločiny na pôde OSN oficiálne uznané za genocídu a podnikli sa všetky právne kroky k zabráneniu, prevencii a predovšetkým trestnému vyšetrovaniu,” povedal Mikolášik.

“Degradujeme podstatu Vianoc a meníme tvár Európy”
Nadchádzajúce vianočné sviatky podľa neho poznáme ako sviatky pokoja, radosti a blízkosti, ale až nebezpečne rýchlo degradujeme ich podstatu. “Zatiaľčo trpiaci na Blízkom východe na nej postavili doslova svoj holý život, my náboženský základ Vianoc čoraz ochotnejšie opúšťame a tým meníme aj tvár Európy,” dodal s tým, že práve to, čoho sa zriekame, robí Európu Európou.

Podľa Human Rights Watch si vo februári 2016 konflikt v Sýrii vyžiadal okolo 470 000 obetí na životoch. Terčom tzv. ISIS/Dáiš sú náboženské a etnické menšiny, napríklad kresťanské (chaldejské, aramejské, asýrske, melkitské a arménske). EP v predmetnej správe víta úsilie EÚ o podporu medzinárodného, nestranného a nezávislého mechanizmu zriadeného OSN na pomoc pri vyšetrovaní závažných zločinov spáchaných v Sýrii. Takýto mechanizmus by podľa správy mal byť zriadený aj v Iraku.

“Ľahostajnosť môže priniesť koniec kresťanstva na Blízkom východe”
Obete a ich blízki príbuzní majú právo na spravodlivosť, ktorú im ako medzinárodné spoločenstvo musíme zabezpečiť cez nezávislý medzinárodný trestný súd alebo inú univerzálnu jurisdikciu. Genocída a zločiny proti ľudskosti musia byť účinne stíhané a potrestané,” apeluje Mikolášik, ktorý je v EP predsedom Pracovnej skupiny pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť v rámci najväčšej frakcie EĽS. Slovák spoločne s EP pripomína, že situáciu, ktorú musia znášať náboženské menšiny na územiach kontrolovaných ISIS/Dáiš, označil EP za genocídu už vo februári 2016 (v uznesení o humanitárnej kríze v Iraku a Sýrii). “Ľahostajnosť v tejto otázke môže priniesť koniec kresťanstva na Blízkom východe s dôsledkami aj pre Európu,” uzavrel Mikolášik.


UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby, zverejňujeme ich v plnom znení, a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.