Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

MIKOLÁŠIK: Rozpočet EÚ by mala podporiť život, nie kultúru smrti

"Musíme denne čeliť tým, ktorí ohrozujú jasný fakt, že život sa začína počatím," uviedol pre TASR slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik.

Brusel 28. marca (TASR) - Právo na život patrí každému - aj počatým deťom, povedal dnes poslanec Európskeho parlamentu (EP) Miroslav Mikolášik v rámci podujatia Týždeň za život, ktoré prebieha v Bruseli v priestoroch europarlamentu.

"Musíme denne čeliť tým, ktorí ohrozujú jasný fakt, že život sa začína počatím," uviedol pre TASR slovenský europoslanec, ktorý je spoluorganizátorom tohto podujatia.

Z pozície predsedu pracovnej skupiny pre bioetiku v EP tvrdí, že ak si nevážime život od počatia, sme na strane smrti.

Tu bude player


"Bez ohľadu na to, či sme veriaci alebo ateisti, zdraví alebo chorí, Slováci či inej národnosti. Kto si pred tým zakrýva oči, buď je alebo chce byť zámerne slepý," poznamenal Mikolášik na tému výskumu kmeňových buniek z embryonálnych buniek.

Dodal, že ako lekár trvá na tom, že lekárska veda už stokrát preukázala, že ľudský život sa začína počatím. A týka sa to aj embryonálnych buniek, ktoré sú predmetom podporovaného výskumu zo strany EÚ.

Mikolášik organizuje Týždeň za život v Bruseli ako jeden zo siedmich europoslancov a v rámci tematicky zameraného týždňa dnes otvoril tému financovania výskumu kmeňových buniek z rozpočtu Európskej únie.

"Vďaka najnovšiemu vedeckému pokroku bolo identifikovaných už viac než 70 chorôb pacientov, ktorých zdravotný stav sa výrazne zlepšil vďaka využitiu dospelých kmeňových buniek a kmeňových buniek z pupočníkovej krvi. Namiesto kultúry smrti podporujme radšej možnosti na záchranu ľudských životov," povedal Mikolášik na dnešnej konferencii.

Podľa neho dospelé kmeňové bunky - na rozdiel od embryonálnych kmeňových buniek - možnosťou na záchranu ľudských životov určite sú. Slovenský europoslanec tvrdí, že rozpočet EÚ by sa mal zamerať hlavne na výskum dospelých kmeňových buniek v rámci európskej rozpočtovej stratégie pre výskum s názvom Horizon 2020.

Mikolášik upozornil v tejto súvislosti, že EÚ chce zvýšiť svoju globálnu konkurencieschopnosť a na tento cieľ chce v rokoch 2014-20 vyčleniť 80 miliárd eur: pre účely výskumu a inovácií, v rámci ktorých bude podporovaný aj výskum embryonálnyvh buniek.

Mikolášik spresnil, že počas Týždňa za život sa v europarlamente od pondelka do piatka konajú odborné a právne diskusie a rôzne tematicky orientované podujatia, očakáva sa však aj vznik významnej európskej iniciatívy zameranej na ochranu života. Na čele tejto iniciatívy budú stáť viacerí politici vrátane slovenského poslanca.