Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Milión Maďarov vyplnilo dotazník k migrácii, väčšina ju odmieta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jedna z otázok sa pýta voličov, či súhlasia s vládou, že by mala namiesto imigrácie podporovať "maďarské rodiny, aby mali deti".

Budapešť 27. júla (TASR) - Dotazník maďarskej vlády týkajúci sa otázky prisťahovalectva vrátilo po vyplnení vyše milión ľudí. Informoval o tom dnes v Budapešti hovorca vlády Zoltán Kovács, podľa ktorého sa drvivá väčšina respondentov vyjadrila za sprísnenie podmienok prisťahovalectva.

Podľa agentúry MTI hovorca pripomenul, že proti tejto konzultácii bola vedená silná kampaň. Ako poznamenal, aj napriek tomu z jej výsledkov vyplýva, že pomer tých, ktorí sprísnenie migračných podmienok odmietajú, je zanedbateľný.

Maďari, ktorí reagovali na dotazník, jednoznačne zaujali postoj v tom smere, že na európskej i na maďarskej úrovni je potrebné prijať prísnejšiu reguláciu prijímania migrantov. Respondenti podľa Kovácsa súhlasili s tým, že novodobému sťahovaniu národov a ilegálnemu prekračovaniu hraníc je potrebné zabrániť.

Vláda na propagáciu dotazníka dala inštalovať bilbordy v znení: "Ak prídeš do Maďarska, nemôžeš Maďarom zobrať prácu", "Ak prídeš do Maďarska, budeš musieť ctiť našu kultúru" a "Ak prídeš do Maďarska, budeš musieť ctiť naše zákony".

Aktivisti niekoľkých opozičných strán viaceré bilbordy zatreli farbou, prípadne poškodili. Dotazník totiž maďarskí, ale aj zahraniční kritici vnímali ako prostriedok na šírenie nenávisti voči cudzincom.

"Sme šokovaní písomným úvodom premiéra (Viktora Orbána), ktorý naznačuje spojenie medzi migráciou a teroristickými útokmi vrátane útoku, ktorý sa uskutočnil v Paríži začiatkom januára tohto roka," uviedol úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vo vyhlásení k maďarskému dotazníku. "Máme tiež obavy zo znenia niektorých sugestívnych, navádzacích otázok, ktoré aktívne podporujú nepriateľstvo voči migrantom a riskujú šírenie xenofóbie v krajine."

"Národná konzultácia", ako nazval dotazník adresovaný maďarským voličom Orbán, má za cieľ získať podporu pre jeho odmietnutie imigrácie a pre jeho výzvu, aby Európska únia poskytla členským krajinám viac právomocí stanovovať si vlastnú imigračnú politiku.

Jedna z otázok sa pýta voličov, či súhlasia s vládou, že by mala namiesto imigrácie podporovať "maďarské rodiny, aby mali deti".

Budapeštianska kancelária ľudskoprávnej organizácie Amnesty International vyzvala na bojkotovanie "národnej konzultácie" a maďarským občanom odporučila, aby poslali Orbánovi list s výzvou, aby Maďarsko rešpektovalo ľudské práva migrantov a utečencov.