Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Viac než 40 milionárov chce zvýšiť svoje dane, aby pomohli chudobným

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dodatočné príjmy sú podľa nich v štáte New York potrebné na riešenie chudoby detí a situácie bezdomovcov, ako aj na obnovu starnúcich mostov, tunelov, vodovodných potrubí a ciest.

Albany 21. marca (TASR) - Viac než 40 amerických milionárov, vrátane členov rodín Rockefellerových a Disneyových, žiadajú zvýšenie svojich daní, aby pomohli vyriešiť chudobu a obnoviť infraštruktúru. Informovala o tom agentúra AP.

Milionári poslali list demokratickému guvernérovi Andrewovi Cuomovi a popredným newyorským zákonodarcom, v ktorom navrhujú zavedenie novej vyššej daňovej sadzby pre najlepšie zarábajúce jedno percento obyvateľov štátu New York. List, ktorého kópiou disponuje agentúra AP, tvrdí, že dodatočné príjmy sú potrebné na riešenie chudoby detí a situácie bezdomovcov, ako aj na obnovu starnúcich mostov, tunelov, vodovodných potrubí a ciest.

"Ako Newyorčania, ktorí prispeli k ekonomickému rozvoju a profitovali z neho, sme schopní a povinní zaplatiť náš čestný podiel,"
píše sa v liste. "Môžeme si veľmi dobre dovoliť platiť naše súčasné dane a môžeme si dovoliť platiť aj viac."

Pod list sa okrem iného podpísali Abigail Disneyová, Leo Hindery a Steven C. Rockefeller. Svoje plány označované ako tzv. jednopercentný daňový plán vypracovali v spolupráci s ľavicovo orientovaným Inštitútom fiškálnej politiky. "Ako podnikateľ, filantrop a občan štátu New York som presvedčený, že musíme investovať do našich ľudí a našej infraštruktúry," povedal Hindery, partner investičného fondu InterMedia. "Jednopercentný daňový plán umožní takéto investície a žiada ľudí, ako som ja, aby platili vyššiu daň," povedal v sprievodnom liste.

V súčasnosti poplatníci, ktorí zarobia aspoň 1,062 milióna USD (942.241,15 eura), platia najvyššiu newyorskú sadzbu 8,82 %. Podľa návrhu milionárov by túto sadzbu platil každý, kto zarobí jeden až dva milióny dolárov. Pri zárobku 2 až 10 miliónov USD by sa sadzba zvýšila na 9,35 %, pri 10 až 100 miliónov USD na 9,65 % a pri príjmoch nad 100 miliónov USD na 9,99 %.

Milionársky návrh však čelí veľkým politickým prekážkam v zákonodarnom orgáne New Yorku. Demokratická väčšina v štátnom parlamente má vlastné plány na zvýšenie milionárskych daní a republikáni sú proti návrhu. "Či je to daň z príjmu, daň z majetku, firemné dane, poplatky alebo mýta, nepodporujeme zvyšovanie daňového zaťaženie ťažko pracujúcich Newyorčanov," povedal predseda Senátu a republikán John Flanagan. Zákonodarcovia v súčasnosti diskutujú o detailoch štátneho rozpočtu a dúfajú, že sa dohodnú do 1. apríla.