Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Militanti IS údajne popravili amerického novinára a zverejnili video

Na nedátovanej snímke je americký novinár v prítomnosti jedného z militantov Islamského štátu. Táto snímka vznikla z videa, ktoré ukazuje popravu novinára. Foto: TASR/AP

Video nazvané "Posolstvo Amerike" umiestnili na sociálne siete. Jeho autentickosť nebolo možné bezprostredne overiť.

Bagdad 20. augusta (TASR) - Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zverejnili v utorok videonahrávku, ktorá podľa nich zachytáva popravu amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii pred takmer dvoma rokmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Video nazvané "Posolstvo Amerike" umiestnili na sociálne siete. Jeho autentickosť nebolo možné bezprostredne overiť. Foleyho, ktorý pracoval na Blízkom východe päť rokov, uniesli neznámi ozbrojenci 22. novembra 2012.

Príslušníci IS tiež tvrdia, že zdržiavajú ďalšieho amerického novinára Stevena Sotloffa a jeho život závisí od ďalšieho kroku prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý nariadil letecké útoky proti sunnitským militantom v severnom Iraku.

"Obama, život tohto amerického občana závisí od vášho ďalšieho rozhodnutia," povedal zamaskovaný muž držiaci zajatca na videu zverejnenom na internete. Hovoril anglicky s britským prízvukom, dodáva Reuters.

Biely dom uviedol, že USA pravosť nahrávky zatiaľ nepotvrdili a snažia sa ju overiť.