Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Militanti Islamského štátu sa preskupia a začnú s novou ofenzívou

Chuck Hagel Foto: TASR/AP

Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, generál Dempsey povedal, že je možné obmedziť pôsobenie militantov Islamského štátu, ale nemožno to urobiť trvale bez ich likvidácie aj v Sýrii.

Washington 22. augusta (TASR) - Americký minister obrany Chuck Hagel v noci nadnes povedal, že americké letecké útoky pomohli irackým a kurdským silám dobyť nazad územie obsadené militantmi Islamského štátu v Iraku, ale očakáva, že sa militanti preskupia a začnú novú ofenzívu. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, generál Martin Dempsey povedal, že je možné obmedziť pôsobenie militantov Islamského štátu, ale nemožno to urobiť trvale bez ich likvidácie aj v Sýrii. Dempsey, ktorý hovoril s novinármi spoločne s Hagelom, uviedol, že nechce predpovedať americké letecké útoky v Sýrii. Tento problém podľa neho musia USA riešiť spoločne s regionálnymi partnermi diplomatickou cestou, politicky i vojensky.

Hagel zdôraznil, že na stole sú všetky možnosti, vrátane amerických leteckých útokov v Sýrii.

USA obmedzili svoju vojenskú akciu voči militantom Islamského štátu na Irak, ale vzrástli obavy, že organizácia bude pokračovať vo svojej činnosti z územia Sýrie.

Islamský štát môže pre USA znamenať väčšiu hrozbu než al-Káida, tvrdí Hagel

Organizácia Islamský štát (IS) so svojou rafinovanosťou, financiami a vojenskou silou predstavuje významnú hrozbu pre Spojené štáty. Môže prekonať hrozbu, ktorú predstavuje teroristická sieť al-Káida, konštatoval vo štvrtok americký minister obrany Chuck Hagel.

"Sú bezprostrednou hrozbou pre všetky naše záujmy, či už v Iraku alebo kdekoľvek inde," povedal minister na adresu militantov z IS.

Hagelovo zhodnotenie IS, ktorý získal na sile počas sýrskeho konfliktu a začiatkom leta prenikol na sever Iraku, zaznelo niekoľko dní po tom, čo organizácia zverejnila videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného amerického novinára Jamesa Foleyho. Zmizol v Sýrii v novembri 2012.

Hagel v Pentagóne na otázku novinára, či sunnitská organizácia predstavuje hrozbu pre Spojené štáty v porovnaní s útokmi z 11. septembra 2001, povedal, že ide o "rafinovanú a dobre financovanú skupinu... Nie je to len teroristická skupina. Je oddaná ideológii... Je to niečo, čo sme tu ešte nemali".

Agentúra Reuters uviedla, že americká armáda na severe Iraku pokračuje v útokoch na militantov z IS. V uplynulých dvoch týždňoch bezpilotné lietadlá a stíhačky podnikli voči nim 89 náletov.