Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Militanti z Islamského štátu sa zrazili so sýrskymi povstalcami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V piatok dobyli bojovníci z Islamského štátu v rámci svojho vojenského ťaženia šesť dedín.


Bejrút 28. mája (TASR) - Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vstúpili dnes do bašty sýrskej opozície, mesta Marea na severe Sýrie, a na jeho okrajových častiach sa rozpútali boje medzi nimi a sýrskymi povstalcami. Informuje o tom agentúra AP.

Ide o najvýraznejší vojenský postup Islamského štátu v provincii Aleppo v priebehu posledných dvoch rokov. Je súčasťou ofenzívy džihádistov proti baštám sýrskych protivládnych vzbúrencov v blízkosti sýrsko-tureckých hraníc, ktorá sa začala v noci zo štvrtka na piatok.

V piatok potom dobyli bojovníci z Islamského štátu v rámci svojho vojenského ťaženia v tejto oblasti šesť dedín. Evakuovaná musela byť jedna nemocnica a uprostred ťažkých bojov zostalo uväznených 160.000 civilistov.

Pri aktuálnej ofenzíve sa sunnitskí džihádisti z Islamského štátu dostali do vzdialenosti len tri kilometre od povstalcami obsadeného mesta Azáz a odrezali od prístupových zásobovacích trás Mareu, ležiacu od Azázu na juh.

Turecká tlačová agentúra Anatólia dnes informovala, že pri náletoch vzdušných síl koalície vedenej Spojenými štátmi a paľbe tureckého delostrelectva zahynulo v piatok večer v Sýrii 104 militantov z Islamského štátu.

Letecké útoky sa uskutočnili niekoľko hodín po tom, čo rakety vypálené zo sýrskeho územia zasiahli juhoturecké pohraničné mesto Kilis a zranili piatich ľudí.

V meste Azáz sú v ohrození tisíce ľudí

Tisíce civilistov a stovky humanitárnych pracovníkov sú "v bezprostrednom nebezpečenstve" na povstaleckom území v severnej Sýrii, na ktoré útočí Islamský štát, varoval hovorca humanitárnej organizácie.

"Celá oblasť (mesta) Azaz" je nebezpečná a civilisti potrebujú humanitárny koridor, aby mohli ujsť do bezpečia, citovala dnes hovorcu Nórskej utečeneckej rady na Blízkom východe, Karla Schembriho, tlačová agentúra DPA.