Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Militanti skupiny aš-Šabáb zastrelili synovca somálskeho prezidenta

Na rchívnej fotografii z 13. februára 2012 nastúpení ozbrojení členovia militantnej skupiny aš-Šabáb Foto: TASR/AP

Príslušníci militantnej skupiny lojálnej medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida prepadli auto, v ktorom sa cez mesto viezli Líbán Usmán a právnik Abdikádir Muhammad, a oboch zastrelili.

Mogadišo 7. októbra (TASR) - Ozbrojenci extrémistickej skupiny aš-Šabáb prepadli a zabili dnes v somálskej metropole Mogadišo synovca prezidenta Hasana Šajcha Muhammada. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu a povstalcov.

Príslušníci militantnej skupiny lojálnej medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida prepadli auto, v ktorom sa cez mesto viezli Líbán Usmán a právnik Abdikádir Muhammad, a oboch zastrelili. Usmán sa podľa policajného riaditeľa práve vrátil zo zahraničia a mal začať pracovať vo funkcii riaditeľa nemocnice v Mogadiše.

Skupina aš-Šabáb zaútočila na Usmána, pretože bol "veľmi dôležitým predstaviteľom prezidentského paláca", uviedol hovorca vojenských operácií aš-Šabábu. Somálska vláda tento atentát zatiaľ nekomentovala.

Somálske ozbrojené sily s podporou mierových jednotiek Africkej únie (AÚ) vytlačili aš-Šabáb z Mogadiša v roku 2011. Skupina, usilujúca sa o zosadenie vlády a nastolenia striktného výkladu islamského práva, odvtedy pokračuje v ozbrojených a bombových útokoch.