Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Militanti zaútočili v Mogadiši na hotel a reštauráciu, osem obetí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pred podnikom, ktorý sa nachádza na pláži Lido, najprv vybuchli dve bomby uložené v autách, ktoré odpálili samovražední atentátnici, a potom sa z miesta útoku ozývala streľba.


Mogadišo 21. januára (TASR) - Najmenej osem ľudí zahynulo pri dvoch samovražedných bombových útokoch islamských militantov, ku ktorým došlo dnes pred obľúbenou plážovou reštauráciou a hotelom v somálskej metropole Mogadišo. K zodpovednosti za útok sa prihlásila islamistická skupina aš-Šabáb. Medzi obeťami sú údajne civilisti a najmenej dvaja príslušníci strážnej služby.

K útoku došlo dnes podvečer, keď samovražedný atentátnik narazil s vozidlom naloženým výbušninami do steny hotela Beach View na mogadišskej pláži Lido. Následne začali hotel ostreľovať štyria militanti pravdepodobne patriaci k skupine aš-Šabáb, uviedol pre agentúru DPA predstaviteľ somálskej polície Ahmed Aloley. "Sme presvedčení, že aj druhý výbuch bol dielom samovražedného útočníka," dodal.

"Videl som, ako po tom výbuchu vbehli najmenej štyria ozbrojenci, ktorí pred hotelom a vo vnútri strieľali na všetko, čo sa pohlo,"
uviedol jeden z hotelových hostí. "Ja som vyviazol len s ľahkými zraneniami, ale boli tam ľudia, ktorých namieste zastrelili," dodal.

Proti militantom ešte stále zasahuje elitná jednotka somálskych ozbrojených síl.

Pred podnikom, ktorý sa nachádza na pláži Lido, najprv vybuchli dve bomby uložené v autách, ktoré odpálili samovražední atentátnici, a potom sa z miesta útoku ozývala streľba. Podľa predstaviteľa somálskej polície prvú bombu uloženú v aute odpálili militanti pred kaviarňou za súmraku. K výbuchu druhej mohutnej nálože došlo približne o hodinu neskôr, keď podnik obkľúčili vojaci somálskej armády.

Hotely a reštaurácie na mogadišskej pláži Lido sú vyhľadávane najmä medzi predstaviteľmi somálskej vlády a podnikateľmi.

Takmer desať rokov trvajúci boj somálskych bezpečnostných síl proti skupine aš-Šabáb si doposiaľ vyžiadal už tisíce obetí. Minulý týždeň zaútočili militanti z tejto skupiny pri somálskom meste El Adde na základňu mierových zborov Africkej Únie (AÚ), pričom aš-Šabáb tvrdí, že pri útoku zabili jeho bojovníci 100 kenských vojakov.