Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Militanti z Gazy odpálili niekoľko desiatok rakiet na Izrael

Kúdol dymu po izraelskom útoku na severnú Gazu. Foto: TASR/AP

Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas dnes pohrozilo, že namieri viac rakiet na letisko Ben Guriona pri Tel Avive, a varovalo letecké spoločnosti, aby sa mu vyhýbali.

Jeruzalem/Gaza 20. augusta (TASR) - Raketa odpálená z pásma Gazy dopadla dnes do oblasti Tel Avivu, najďalej, odkedy prímerie, ktoré dnes stroskotalo, zastavilo boje pred desiatimi dňami. S odvolaním sa na izraelskú armádu o tom informovala agentúra Reuters.

K útoku sa prihlásilo ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas. Podľa Izraela raketa dopadla na otvorené priestranstvo a nevyžiadala si obete. Odpálili ju po tom, ako pri obnovených izraelských leteckých útokoch zahynuli v Gaze traja ľudia.

Islamisti Hamasu uviedli, že na Izrael odpálili 40 rakiet vrátane jednej, ktorá bola namierená na hlavné izraelské medzinárodné letisko Ben Guriona pri Tel Avive. Správy o útokoch neďaleko letiska sa však neobjavili.

Sirény varujúce pred raketovými útokmi sa ozvali aj v Jeruzaleme a polícia oznámila, že jednu strelu zachytil protiraketový systém.

Izraelská armáda dnes večer vyzvala obyvateľov krajiny žijúcich do vzdialenosti 80 kilometrov od pásma Gazy, čo je ďalej než oblasť Tel Avivu, aby otvorili protiletecké kryty.

Izraelské médiá informovali o najmenej 30 raketových útokoch, pri ktorých utrpela zranenia najmenej jedna osoba. Obce v oblasti Tel Avivu podľa správ už opätovne otvorili kryty zatvorené počas prímeria.

Izrael a Palestíčania sa vzájomne obviňujú zo stroskotania rozhovorov

Hlavný palestínsky vyjednávač na nepriamych rozhovoroch v Izraelom v Káhire Azzám al-Ahmad dnes povedal, že rokovania o prímerí v najnovšom konflikte v pásme Gazy stroskotali a delegáti odchádzajú z Egypta.

Po oficiálnom vypršaní prímeria o polnoci miestneho času (utorok 23.00 h SELČ) Ahmad vyhlásil, že "Izrael prekazil kontakty, ktoré mohli priniesť mier". "Bolo to izraelské rozhodnutie spôsobiť, že rozhovory v Káhire neuspejú," citovala predstaviteľa hnutia Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása agentúra Reuters.

Hovorca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obvinenia zo zodpovednosti Izraela za stroskotanie rokovaní odmietol s tým, že raketové útoky z Gazy "znemožnili pokračovanie rozhovorov".

"Káhirský proces bol postavený na úplnom zastavení všetkých útokov, preto keď boli odpálené rakety z Gazy, bolo to nielen jasné porušenie prímeria, ale zničilo to aj predpoklady, na ktorých boli rozhovory založené," povedal hovorca Mark Regev.

Izrael už v utorok večer odvolal svojich vyjednávačov z egyptskej metropoly v reakcii na nové raketové útoky z Gazy ešte počas trvania prímeria.

Kúdol dymu po odvetnom izraelskom útoku na severnú Gazu.
Foto: TASR/AP


Hamas pohrozil namierením ďalších útokov na letisko Ben Guriona

Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas dnes pohrozilo, že namieri viac rakiet na letisko Ben Guriona pri Tel Avive, a varovalo letecké spoločnosti, aby sa mu vyhýbali.

Veliteľ Hamasu podľa agentúry Reuters vo vyhlásení uviedol, že jeho skupina "sa rozhodla reagovať na izraelskú agresiu" stanovením hlavného izraelského medzinárodného letiska za "terč útoku" počas dnešného dňa. Reagoval na letecké útoky na pásmo Gazy, ktoré Izrael podnikol v utorok po tom, ako militanti odpálili rakety na jeho územie ešte počas platnosti prímeria.

Hamas predtým uviedol, že odpálil raketu na letisko Ben Guriona - v čase, keď na južný Izrael i oblasť Tel Avivu vystrelili militanti niekoľko desiatok striel. Neobjavili sa správy o obetiach týchto útokov.

Líder Hamasu Músá abú Marzúk v noci na dnes vyhlásil, že terčom jedného z utorkových izraelských leteckých útokov v Gaze mal byť vodca ozbrojeného krídla Hamasu, Brigád Izaddína Kasáma, Muhammad Daíf.

Izraelská armáda nekonkretizovala ciele svojich približne 30 útokov v Gaze. Marzúk tvrdí, že židovský štát prerušil prímerie, aby "zavraždil Muhammada Daífa", avšak na mieste tohto útoku zahynuli civilisti.

Palestínski zdravotníci informovali, že pri útoku na dom v meste Gaza prišli o život traja ľudia vrátane dieťaťa a ženy. Totožnosť tretej obete neuviedli.

Izraelské médiá uviedli, že Izrael útočil na ďalšieho popredného militanta Hamasu, ktorý riadi odpaľovanie rakiet, nevie sa však, či útok prežil.