Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Militanti z IS popravili významného sýrskeho básnika a jeho syna

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Muhammad Bašír al-Aaní vydal tri zbierky poézie. Známy bol predovšetkým pre svoj lyrický štýl a kritiku voči vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Damask 17. marca (TASR) - Militantná organizácia Islamský štát (IS) popravila básnika kritického k sýrskemu režimu a tiež jeho dospelého syna. Dvojicu militanti zajali už pred niekoľkými mesiacmi a následne ju obvinili z odpadlíctva. Informoval o tom dnes britský denník Guardian s odvolaním sa na vyjadrenia ľudskoprávnych skupín.

Muhammad Bašír al-Aaní vydal tri zbierky poézie. Známy bol predovšetkým pre svoj lyrický štýl a kritiku voči vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, uviedlo medzinárodné združenie spisovateľov PEN International.

Vyše 50-ročného muža a jeho syna zajali militanti z IS už pred niekoľkými mesiacmi v meste Dajr az-Zaur, kam obaja prišli pochovať básnikovu manželku, ktorá zomrela v nemocnici v Damasku. Skôr, než ich militanti usmrtili, ich podľa miestnych médií a ľudskoprávnych aktivistov držali v zajatí s približne 100 ďalšími osobami.

"Sme šokovaní a hlboko zarmútení správami, že Muhammada Bašíra al-Aaního a jeho syna Iljása zavraždila militantná skupina Islamský štát, ktorá ich obvinila z "odpadlíctva"," uviedol Salil Tripathi zo združenia PEN International. "Zámerné vraždenie civilistov počas ozbrojeného konfliktu je vojnovým zločinom a tí, ktorí ho vykonali, ako aj tí, ktorí ho nariadili, musia byť postavení pred súd," dodal.

Obaja muži sú ďalšími spomedzi kultúrnych osobností, ktoré si za svoj cieľ vybrali militanti z IS. Tí už popravili viacerých novinárov a tiež napríklad jedného z najvýznamnejších sýrskych archeológov Chálida Asaada.