Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Militanti z IS zabili desiatky ďalších príslušníkov sunnitského kmeňa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zabíjanie príslušníkov tohto kmeňa je od piatku súčasťou boja IS proti svojim odporcom.

Bagdad 1. novembra (TASR) - Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zavraždili v Iraku ďalších najmenej 85 príslušníkov sunnitského kmeňa Albú Nimr. Zabíjanie príslušníkov tohto kmeňa je od piatku súčasťou boja IS proti svojim odporcom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kmeňoví vodcovia z Albú Nimr uviedli, že militanti z Islamského štátu zabili v piatok 50 príslušníkov kmeňa, ktorí v dôsledku bojov prišli o strechu nad hlavou.

Podľa predstaviteľa irackých bezpečnostných síl pri inom incidente zavraždili džihádisti ďalších 35 príslušníkov Albú Nimr a ich telá nahádzali do masového hrobu.

Telá 150 príslušníkov kmeňa Albú Nimr, ktorí bojovali proti džihádistom, objavili v Iraku aj v piatok. Militanti z IS zajali mužov v dedinách, odkiaľ pochádzali, a vzali ich do mesta Ramádí, kde zabili a pochovali.

Šiitmi vedená iracká vláda chce, aby sunnitskí kmeňoví vodcovia podporovali iracké ozbrojené sily vo vojne proti milíciám IS - tie sú známe tým, že odrezávajú hlavy či popravujú každého, kto odmieta ich radikálnu ideológiu.