Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Somálsky aš-Šabáb sa priznal k masakru v Keni

Na archívnej fotografii z 13. februára 2012 nastúpení ozbrojení členovia militantnej skupiny aš-Šabáb na okraji Mogadiša v Somálsku. Foto: TASR/AP

Obete sa viezli v autobuse, ktorý ozbrojenci prepadli. Autobus smeroval do kenskej metropoly Nairobi. Militanti ho prepadli 50 kilometrov od mesta Mandera.

Nairobi 22. novembra (TASR) - Somálska islamistická skupina aš-Šabáb sa priznala k zodpovednosti za dnešný útok na severovýchode Kene, kde militanti prepadli autobus a zabili 28 nemoslimov. Skupina vyhlásila, že útok bol odplatou za razie na mešity v kenskom prístavnom meste Mombasa.

"Mudžahedíni dnes ráno úspešne podnikli operáciu pri meste Mandera, pričom prišlo o život 28 križiakov. Bola to odplata za zločiny spáchané kenskými križiakmi proti našim moslimským bratom v Mombase," uviedol vo vyhlásení hovorca aš-Šabábu šejk Alí Muhamad Rage. Citovala ho agentúra Reuters.

Podľa agentúry AP autobus smeroval do kenskej metropoly Nairobi, keď ho militanti prepadli 50 kilometrov od mesta Mandera. Nemoslimských cestujúcich vyčlenili a na mieste zastrelili.

Keňa, ktorá v októbri 2011 vyslala do susedného Somálska svojich vojakov, sa stala terčom série útokov, z ktorých obviňuje teroristickú skupinu aš-Šabáb napojenú na al-Káidu.

Podľa úradov militanti podnikli v Keni od roku 2011 najmenej 135 útokov. Pri jednom z nich, ku ktorému došlo vlani v septembri v obchodnom centre Westgate v kenskej metropole Nairobi, zahynulo 67 ľudí.