Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman potvrdil, že opätovne poverí Babiša zostavením vlády

Český prezident Miloš Zeman (vľavo) a líder hnutia ANO Andrej Babiš počas tlačovej konferencie na zámku v Lánoch 31. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Babiša, ako konštatoval Zeman, nemožno obísť vzhľadom na jeho dominantný podiel na volebnom triumfe hnutia ANO.

Praha 16. novembra (TASR) - Prijatím predstaviteľov Starostov a nezávislých (STAN) na zámku v Lánoch zakončil vo štvrtok český prezident Miloš Zeman sériu rokovaní s vedúcimi zástupcami politických strán a hnutí, ktoré budú mať zastúpenie v novozvolenej Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR.

Najvyšší český predstaviteľ aj pri tejto príležitosti zopakoval, že poverí Andreja Babiša opätovne zostavením vlády aj v prípade, že by jeho vláda pri prvom pokuse nezískala potrebnú dôveru poslancov. Babiša, ako konštatoval Zeman, nemožno obísť vzhľadom na jeho dominantný podiel na volebnom triumfe hnutia ANO.

Vyplýva to z informácií o priebehu schôdzky, ako ich sprostredkovali pre české médiá predseda hnutia STAN Petr Gazdík a šéf jeho poslaneckého klubu Jan Farský, ktorých prezident vo štvrtok prijal v Lánoch.

Podľa Gazdíka by situáciu odblokovalo, ak by sa premiérom stal namiesto Babiša niekto iný. "Je evidentné, že ak by to bol iný kandidát ANO, mohla by vzniknúť koalícia na pôdoryse tej starej (ANO-ČSSD-KDU-ČSL - pozn. TASR)," cituje lídra STAN internetový server iDNES.cz.

Českomoravskí komunisti z KSČM, ktorí zvažujú toleranciu Babišovej menšinovej vlády, odovzdali hnutiu ANO svoje podmienky pre takýto postup. Oba subjekty sa medzičasom dohodli, že ANO podporí lídra KSČM Vojtěcha Filipa ako kandidáta na jedného z podpredsedov snemovne a súčasne umožní komunistom nominovať šéfa rozpočtového výboru, zrejme pre Miloslavu Vostrú.