Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman: Verejnoprávna ČT sa stáva zlou komerčnou televíziou

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Český prezident sa vyslovil za zrušenie koncesionárskych poplatkov.

Praha/Plzeň 6. marca (TASR) - Prezident ČR Miloš Zeman dnes počas pracovnej návštevy Plzenského kraja kritizoval verejnoprávnu Českú televíziu (ČT) a vyslovil sa za zrušenie koncesionárskych poplatkov.

"Môj osobný názor znie, že Česká televízia, bohužiaľ, neplní svoju verejnoprávnu funkciu a stáva sa nielen komerčnou, ale dokonca zlou komerčnou televíziou," uviedol najvyšší predstaviteľ krajiny na tlačovej konferencii, ktorú paradoxne odvysielal v priamom prenose spravodajský televízny kanál ČT24.

Podľa vlastných slov Zeman kedysi s veľkým zaujatím sledoval programy ČT2, predovšetkým dokumentárne, a veľmi ľutuje, čo sa v poslednom čase deje s ČT2.

Návrh na zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktorý predložil spoločne s ďalšími 14 senátormi Jan Veleba - líder Strany práv občanov, v ktorej je Miloš Zeman čestným predsedom, považuje prezident za celkom rozumný, aby mali jednotlivé televízne okruhy rovnakú štartovaciu čiaru.

Návrh predpokladá zbavenie povinnosti platiť koncesionárske poplatky na päť rokov u všetkých osôb, o ktorých či už verejnoprávna televízia alebo verejnoprávny Český rozhlas (ČRo) odvysielali nepravdu. Súčasne by umožnil alternatívne zasielanie peňazí iným verejnoprávnym inštitúciám, namiesto televízie alebo rozhlasu napríklad múzeu, divadlu alebo filharmónii.

Vzhľadom na fakt, že viac ako 80 percent z príjmov verejnoprávnych elektronických médií pochádza práve z poplatkov, pričom reklama je v nich výrazne limitovaná, by to však mohlo mať pre ČT i ČRo fatálne dôsledky.

Hovorkyňa ČT Alžběta Plívová v reakcii na prezidentovu kritiku podľa serveru iDNES.cz uviedla, že tento bezprecedentný útok na nezávislosť verejnoprávnej televízie je o to nebezpečnejší, že ho vyslovuje najvyšší ústavný činiteľ krajiny.

Podľa jej slov má kompetenciu hodnotiť vyváženosť a objektivitu spravodajstva ČT a celkovú kvalitu kontrolný orgán - Rada ČT, a to na základe objektívnych analytických údajov. Na invektívy hlavy štátu preto ČT nebude už reagovať a ani sa nimi nenechá zastrašiť, dodala.