Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman kritizoval v Rade Európy protiruské sankcie

Český prezident Miloš Zeman, archívne foto. Foto: TASR/AP

Sankcie podľa českého prezidenta nefungujú, a preto namiesto nich navrhuje dialóg medzi občanmi krajín.

Štrasburg 10. októbra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman dnes na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy znovu kritizoval protiruské sankcie.

"Nehovorím o oprávnenosti, ale o efektívnosti sankcií," uviedol Zeman v Štrasburgu. Sankcie podľa neho nefungujú, a preto namiesto nich navrhuje dialóg medzi občanmi krajín. Ruskú kultúru nie je možné oddeliť od európskej kultúry, a preto by sa zhromaždenie nemalo snažiť deliť politickú štruktúru Európy, ktorá siaha od Atlantiku po Ural, povedal český prezident podľa internetového serveru Českej televízie.

Neefektívnosť protiruských sankcií prirovnal k prípadu Kuby, na ktorej sa aj napriek americkým sankciám udržal dlhé desaťročia pri moci Fidel Castro.

Sankcie podľa Zemana vedú len k vyššej popularite lídrov blokovaných štátov, i časť súčasnej vysokej popularity ruského prezidenta Vladimira Putina vyprovokovali sankcie, domnieva sa český prezident.

Ruskú anexiu Krymu označil za "fait accompli", teda hotovú záležitosť, a citoval bývalého nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, ktorý podľa neho vyhlásil, že snaha vrátiť Krym Ukrajine by viedla k európskej vojne. Priamy dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou by podľa Zemanovho súkromného názoru však mohla viesť ku kompenzácii v prospech Ukrajiny, napríklad vo finančnej podobe či prostredníctvom ropy a zemného plynu.

Po prejave diskutoval s členmi zhromaždenia, ktorí sa ho pýtali medziiným na migračnú krízu. Zeman zopakoval svoje odporúčanie, podľa ktorého by sa malo pomáhať priamo na miestach konfliktov a v krajinách, odkiaľ migranti prichádzajú.