Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman opäť perlil: Churchill obdivoval Hitlera. Napísal mu to

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Kontroverzný český prezident Miloš Zeman vo svojom prejave pri príležitosti oslobodenia Osvienčimu niekoľkokrát nehovoril pravdu. Informoval o tom portál lidovky.cz.

Bratislava 1. februára (Teraz.sk) - Kontroverzný český prezident Miloš Zeman vo svojom prejave pri príležitosti oslobodenia Osvienčimu niekoľkokrát nehovoril pravdu. Informoval o tom portál lidovky.cz.

Viac o štátnikovi Winstonovi Churchillovi si prečítajte TU

Najprv, keď novinárovi väznenom v koncentračných táboroch Ferdinandovi Peroutkovi prisudzoval článok s názvom "Hitler je gentleman", ktorý napísal niekto úplne iný.

Druhýkrát, keď hovoril o Churchillovom obdivnom liste Hitlerovi. Hrad ale odmieta uznať chybu, píše portál. "Typická ukážka hrubo účelovej interpretácie," reagoval Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Zemanov príhovor neunikol pozornosti publicistu a historika Petra Zídeka, ktorý sa rozhodol Zemanove vyhlásenia overiť. Po starostlivom preskúmaní archívnych článkov vyšlo najavo, že článok s titulkom "Hitler gentleman" napísal v roku 1938 niekto úplne iný než Peroutka, ktorý bol väznený v koncentračnom táboroch Dachau a Buchenwald.

Lenže nezostalo len pri tom. Zídek v piatkových Lidových Novinách usvedčuje Zemana zo lži ešte v jednom prípade. Podľa českého prezidenta "milovaný Winston Churchill v januári 1939 napísal Adolfovi Hitlerovi list", v ktorom podľa Zemana stálo:" Keby môj národ postihla veľká katastrofa, prial by som si, aby sa v jeho čele stál muž s vašou silnou vôľou ". Lenže aj táto citácia je podľa historika prekrútená a zasadená do zavádzajúceho kontextu.

Žiadny list Churchilla Hitlerovi z januára 1939 sa totiž nepodarilo dohľadať, upozorujú lidovky.cz.