Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Miloševičova vdova poprela existenciu rodinných účtov v EÚ

Bývalý juhoslovanský prezident Slobodan Miloševič Foto: TASR/AP

Rozhodnutie EÚ o zrušení sankcií na Miloševiča spustilo špekulácie, že rodina Miloševičovcov a jeho niekoľko spoločníkov by sa mohlo dostať k údajným miliónom eur.

Belehrad 30. októbra (TASR) - Vdova po zosnulom srbskom prezidentovi Slobodanovi Miloševičovi poprela správy o tom, že Európska únia po 15 rokoch uvoľnila doteraz zmrazené účty ich rodiny. Mirjana Markovičová sa zároveň vyjadrila, že rodina mimo územia Srbska nevlastní nič, informovala dnes agentúra Reuters.

Utorňajšie rozhodnutie EÚ o zrušení sankcií na Miloševiča spustilo špekulácie, že rodina Miloševičovcov a niekoľko spoločníkov tohto bývalého prezidenta, ktorý stál na čele Juhoslávie v 90. rokoch, by sa mohlo dostať k údajným miliónom eur. Podľa jeho oponentov boli peniaze tajne presunuté do zahraničia počas občianskej vojny.

Markovičová (72), ktorá od zosadenia svojho manžela v roku 2000 žije v Rusku, však pre srbský denník Večernje Novosti uviedla, že rozhodnutie únie je bezpredmetné. "Ani ja, ani môj nebohý manžel, alebo naše deti nikdy nemali žiadny majetok v EÚ. Všetko, čo vlastníme, sa nachádza v Srbsku," tvrdí Markovičová.

Podľa jej slov rodine patrí dom v meste Požarevac, kde je Miloševič aj pochovaný, a dom v Belehrade, ktorý prenajímali. Syn Marko taktiež žije v Rusku, dcéra Marija pravdepodobne v Čiernej Hore, píše Reuters.

Slobodan Miloševič zomrel v roku 2006 počas prebiehajúceho trestného tribunálu v holandskom Haagu.

EÚ svoje rozhodnutie oznámila v stredu s tým, že nemá dôvod dlhšie uplatňovať zmrazenie účtov, pretože dotknuté osoby už nepredstavujú hrozbu pre "upevnenie demokracie" v regióne.