Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mimoparlamentná AfD vyzvala kancelárku Merkelovú, aby odstúpila

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Proti zjazdu AfD demonštrovalo pokojne v Hannoveri podľa policajných odhadov asi 1200, podľa organizátorov asi 3000 ľudí.

Hannover 28. novembra (TASR) - Pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyzvala dnes ústami svojej predsedníčky Frauke Petryovej spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú na demisiu. Stalo sa tak na zjazde euroskeptickej, mimoparlamentnej strany, ktorého dejiskom je Hannover.

Dôvodom na odstúpenie by podľa Petryovej malo byť Merkelovej údajné zlyhanie v utečeneckej krízy, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA a nemeckých elektronických médií.

Predsedníčka AfD poukázala aj na teroristické útoky v Paríži a uviedla, že náboženské konflikty sa importujú do Európy. Podľa jej slov jestvuje súvislosť medzi ilegálnym prisťahovalectvom, nekontrolovanou migráciou a rastom teroristickej hrozby.

Petryová sa ohradila proti stigmatizácii jej strany a ostro kritizovala médiá.

Takmer 600 prítomných delegátov však po diskusii o azylovej problematike neschválilo návrh predsedníctva strany, ale alternatívny návrh krajinskej organizácie zo Severného Porýnia-Vestfálska, v ktorom sa požaduje obmedzenia práva na azyl a zavedenie hraničných kontrol. Štát by podľa schváleného dokumentu mal chrániť národnú identitu a v rámci toho postupovať dôrazne voči vytváraniu anti- a parlalených spoločností.

Veľká väčšina prítomných sa vyslovila aj za neodkladné zrušenie eura.

Proti zjazdu AfD demonštrovalo pokojne v Hannoveri podľa policajných odhadov asi 1200, podľa organizátorov asi 3000 ľudí.

AfD zostáva na celoštátnej úrovni mimoparlamentnou stranou, aj keď sa jej v ostatných dvoch rokoch podarilo preniknúť do krajinských parlamentov v Sasku, Brandenbursku, Durínsku, ako aj Brémach a Hamburgu.