Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Mimovládky tlačia na Taliansko,na vylodenie čakajú stovky zachránených

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Osoby na palube Ocean Viking, ktorú prevádzkujú organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), boli zachránené pri piatich rôznych zásahoch.

Rím 28. januára (TASR) - Mimovládne organizácie (MVO) pomáhajúce migrantom v Stredozemnom mori požiadali Taliansko, aby bezodkladne umožnilo zakotviť trom lodiam, ktoré vzali v uplynulých dňoch na palubu stovky zachránených osôb. Posádka plavidla Ocean Viking medzitým dostala povolenie na vylodenie 403 migrantov vrátane 149 detí v prístave Tarent na juhovýchode Talianska.

Informovali o tom v utorok tlačové agentúry APA a DPA.

Záchranárska loď španielskej MVO Proactiva Open Arms zachránila v noci na utorok v medzinárodných vodách 56 migrantov, na čo vyzdvihla neďaleko líbyjského pobrežia ďalších 102 osôb. Ďalších 77 osôb zachránila nemecká loď Alan Kurdi. Spolu s pasažiermi nórskeho plavidla Ocean Viking tak čakalo na vylodenie celkove 638 migrantov.

Osoby na palube Ocean Viking, ktorú prevádzkujú organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), boli zachránené pri piatich rôznych zásahoch. Štyroch zachránených - ženu s rozsiahlymi popáleninami a jej tri deti - presunuli ešte v pondelok vrtuľníkom na Maltu.

Podľa spomínaných organizácií je dôležité, aby sa títo migranti dostali čo najskôr na pevninu vzhľadom na zhoršovanie poveternostných podmienok. Talianska vláda žiada v tejto súvislosti o uplatnenie európskeho mechanizmu prerozdeľovania.