Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mimovládne organizácie z 20 krajín sveta apelovali na lídrov EÚ

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Vo zverejnenej výzve vyjadrili nespokojnosť s utečeneckou a migračnou politikou.

Berlín 7. marca (TASR) - Celkove 162 mimovládnych organizácií z 20 krajín vyzvalo vlády členských štátov Európskej únie, aby vo svojej utečeneckej a migračnej politike rešpektovali zásady ľudských práv, o ktoré sa pri vzniku opierala Únia. Stalo sa tak krátko pred blížiacim sa summitom EÚ v Bruseli.

Medzi signatármi sú napríklad organizácie ako Amnesty International, Caritas Europe, Human Rights Watch, Oxfam, či Save the Children. Podľa dnes zverejneného textu výzvy poukazujú na napredovanie xenofóbneho populizmu na starom kontinente a zdôrazňujú, že nie je v súlade so spomínanými zásadami snaha odradiť ľudí od príchodu na starý kontinent a tým im odoprieť potrebnú ochranu.

Musíme spoločne zabrániť, aby sa legitímne obavy... využili a zneužili na pád európskeho projektu, konštatujú signatári v spoločnom vyhlásení. "Očakávame trvalú, predvídavú migračnú politiku, ktorá garantuje rešpektovanie ľudských práv namiesto ich ohrozenia," zdôrazňuje sa v zverejnenom texte. "Iba Európa, ktorá chráni práva všetkých bez výnimky, je Európou, na ktorú môžeme byť hrdí," dodávajú iniciátori výzvy.