Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Wang: Čína chce odstrániť jadrové zbrane zo Severnej Kórey

Na archívnej snímke jeden z protestujúcich má na sebe masku znázorňujúcu severokórejského lídra Kim Čong-una počas protestného zhromaždenia proti vyhláseniu KĽDR o údajnej úspešnej jadrovej skúške. Foto: TASR/AP

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I dnes na návšteve v Grécku. Čína trvá na odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

Atény 23. apríla (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I dnes na návšteve v Grécku vyhlásil, že Čína trvá na odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova a bude sa naďalej snažiť o obnovenie rozhovorov medzi znepriatelenými stranami.

Wang I je na návšteve Grécka, kde sa zúčastňuje na medzinárodnom fóre o starodávnych civilizáciách, a uvedeným výrokom reagoval na otázku o jadrovom arzenáli Severnej Kórey.

Šéf čínskej diplomacie povedal: "Potrebujeme hlasy mieru a rozumu. Čína sa nenechá vyviesť z rovnováhy slovami a bude ďalej hrať svoju úlohu."

Minister mal dnes stretnutie aj s gréckym kolegom Nikosom Kotziasom. Čína a Grécko chcú posilniť vzájomnú spoluprácu a grécky premiér Alexis Tsipras podnikne na budúci mesiac už svoju druhú cestu do Číny.