Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Minister Garland odsúdil nárast vyhrážok verejným činiteľom

Americký minister spravodlivosti Garland počúva otázky počas tlačovej konferencie 7. marca 2023 vo Washingtone. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena podala v utorok žalobu na súde v Bostone, aby zablokovala kúpu Spirit Airlines spoločnosťou JetBlue Airways. Foto: TASR/AP

Garland zároveň pripomenul, že v súvislosti s útokom zo 6. januára obvinili už viac ako 1250 ľudí a vyše 890 z nich odsúdili.

Washington 5. januára (TASR) - Americký minister spravodlivosti Merrick Garland vyjadril v piatok hlboké znepokojenie nad nárastom počtu vyhrážok voči verejným činiteľom v Spojených štátoch. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Tieto vyhrážky násilím sú neprijateľné," povedal Garland novinárom v predvečer tretieho výročia útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021.

Garland uviedol, že v posledných mesiacoch roku 2023 došlo k "hlboko znepokojivému nárastu hrozieb voči tým, ktorí slúžia verejnosti". Dodal, že ministerstvo spravodlivosti vyšetrovalo a obvinilo jednotlivcov z násilného vyhrážania sa agentom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), federálnym sudcom, kandidátom na prezidenta, členom Kongresu, príslušníkom armády a volebným pracovníkom.

"Len tento týždeň dostali budovy súdov po celej krajine niekoľko bombových vyhrážok," povedal Garland. Vo štvrtok zase zadržali jednotlivca, ktorý je obvinený z vyhrážania sa zabitím členovi Kongresu a jeho deťom.

Garland zároveň pripomenul, že v súvislosti s útokom zo 6. januára obvinili už viac ako 1250 ľudí a vyše 890 z nich odsúdili. "Ministerstvo spravodlivosti bude brať na zodpovednosť všetkých páchateľov, či už boli v ten deň na mieste prítomní, alebo boli inak trestne zodpovední za útok na našu demokraciu," dodal.

Žalobe čelí aj americký exprezident Donald Trump, ktorý je obvinený zo snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020, v ktorých nad ním zvíťazil demokratický kandidát Joe Biden. Vinia ho aj z podnecovania davu, ktorý následne zaútočil na Kapitol.