Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Minister Johnson obvinil Saudskú Arábiu z vedenia zástupných vojen

Boris Johnson Foto: TASR/AP

Šéf britskej diplomacie na konferencii Med-2 v Ríme ďalej zdôraznil, že na Blízkom východe chýbajú veľké osobnosti ochotné prekročiť svoj sunnitský či šiitský tieň.

Rím 8. decembra (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson obvinil Saudskú Arábiu, ktorá je spojencom Londýna, z účasti na "zástupných vojnách" na Blízkom východe.

Na videozázname z minulého týždňa, ktorý zverejnil denník The Guardian, Johnson hovorí: "Existujú politici, ktorí prekrúcajú a zneužívajú náboženstvo na vlastné politické ciele. Je to jeden z najväčších problémov celého regiónu. Tamojšie štáty nemajú dostatočne silné vedenie, preto tam prebiehajú zástupné vojny."

Šéf britskej diplomacie na konferencii Med-2 v Ríme ďalej zdôraznil, že na Blízkom východe chýbajú "veľké osobnosti" ochotné prekročiť svoj sunnitský či šiitský tieň a pokúsiť sa o zjednotenie všetkých ľudí tohto regiónu. "Preto vidíme Saudskoarabov a Iráncov, ako hrajú bábkové divadlo a vedú zástupné vojny," dodal.

Video bolo zverejnené v čase, keď sa britská premiérka Theresa Mayová vrátila z návštevy Perzského zálivu, kde absolvovala schôdzku s lídrami Bahrajnu, Kataru, Kuvajtu, Ománu, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.