Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Česká opozícia požaduje okamžité odvolanie ministra Kalouska

Český minister financií Miroslav Kalousek Foto: TASR/AP

Premiér Petr Nečas vyjadril neľúbosť nad skôr medializovanými informáciami o Kalouskových telefonátoch s vyšetrovateľom, vysvetlil mu v osobnom rozhovore ich nevhodnosť.

Praha 12. júla (TASR) - Česká opozícia požaduje neodkladné odvolanie ministra financií Miroslava Kalouska, ktorý mal podľa slov prezidenta policajného zboru Petra Lessyho zastrašovať telefonicky aj jeho.

Podpredseda českej Poslaneckej snemovne a podpredseda sociálnych demokratov Lubomír Zaorálek, ktorý hlavu ministra požadoval už po jeho telefonátoch s vyšetrovateľom prípadu CASA Jiřím Mazánkom, sa v rovnakom duchu vyjadril i dnes.

Kateřina Klasnová z Vecí verejných pripomenula premiérovo nedávne varovanie ministrom, že podobný prehrešok nemieni tolerovať a bude ho riešiť vyvodením dôsledkov. "Iných ministrov je ochotný vyhodiť z minúty na minútu a keby to neurobil v prípade ministra Kalouska, ukázalo by sa, že je veľmi slabým premiérom," citoval jej slová internetový server lidovky.cz.

Líder koaličnej TOP 09, minister zahraničných vecí a prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg, ktorý je straníckym šéfom Miroslava Kalouska, reagoval lakonicky: "Musí sa overiť, že je to pravda. Ja už nikomu neverím."

Podpredseda Senátu a prezidentský kandidát Nečasovej ODS Přemysl Sobotka vyhlásil, že ho informácia šokovala a teraz je potrebné poznať obsah telefonátu. Jeden alebo druhý zo zúčastnených aktérov by mal odstúpiť v závislosti od toho, koho verzia sa ukáže ako pravdivá. Premiér Nečas by mal konať až po tom, čo sa potvrdí tvrdenie Petra Lessyho, dodal.


Minister Kalousek sa vyhrážal aj policajnému prezidentovi, tvrdí Lessy

Vyšetrovateľ podozrivého nákupu španielskych lietadiel CASA pre českú armádu Jiří Mazánek zrejme nebol jediným, komu minister financií Miroslav Kalousek volal v tejto veci.

Ako vyplýva zo slov policajného prezidenta Petra Lessyho na dnešnom mimoriadnom zasadaní bezpečnostného výboru poslaneckej snemovne, šéf rezortu financií mu v priebehu jedinej hodiny 4. júla volal trikrát. V prvom z telefonátov "padli slová, ktoré nemali zaznieť", cituje Lessyho slová internetové vydanie denníka Blesk.

Prezident Policajného zboru ČR s ministrom odmietol hovoriť na tému CASA. Jednak mi to neprináleží, jednak som si znovu vypočul výčitky na adresu polície a nevhodné výrazy, vyhlásil Petr Lessy.

Miroslav Kalousek mal v prvom z rozhovorov podľa Lessyho použiť slovné spojenie, že "budeme všetci odstíhaní vo veľmi krátkej dobe". "Pánovi ministrovi som oznámil, že tieto výroky nie sú vhodné a týmto sa nenecháme zastrašiť," informoval Lessy. Po spomínaných slovách došlo k ukončeniu rozhovoru.

Minister potom volal ešte dvakrát, aby svoje vyjadrenia zmiernil a poprosil, aby to adresát celé nebral tak osobne.

Miroslav Kalousek, ktorý v uplynulých dňoch požiadal Generálnu inšpekciu bezpečnostných zborov, aby prešetrila jeho telefonáty s vyšetrovateľom, prípadne inými policajtmi, v reakcii na Lessyho informácie uviedol, že na nepravdivé útoky funkcionárov polície nebude reagovať až do uzavretia spomínaného šetrenia. Minister nebol prítomný na zasadaní parlamentného výboru, na čo poukazovali predstavitelia vládnej koalície a upozorňovali, že mal mať možnosť brániť sa v prípade tak vážnych obvinení.

Podľa vlastných slov v prípade predloženia dôkazov, že zastrašoval policajného prezidenta a následne sa ospravedlňoval, podá demisiu a odíde z verejného života. Ak však takýto dôkaz nemá, nech neodkladne odstúpi on.

Petr Lessy pre internetový portál idnes.cz uviedol, že Kalouskove slová vnímal ako všeobecné konštatovanie v množnom čísle, na adresu ľudí, ktorí prešetrujú kauzu CASA. Policajný prezident o tom nespísal úradný záznam, ani si rozhovor s Kalouskom nenahrával.


Premiér Nečas očakáva od policajného prezidenta dôkazy a vysvetlenia

Český premiér Petr Nečas
Foto: TASR/AP
Za "veľmi závažné" označil dnes večer predseda českej vlády Petr Nečas slová prvého muža polície Petra Lessyho o telefonických hrozbách ministra financií Miroslava Kalouska v súvislosti s vyšetrovaním kauzy nákupu španielskych lietadiel CASA pre českú armádu.

Premiér, v ktorého vyhlásení chýba zmienka o tom, či odvolá člena vlády, napomenutého iba krátko pred údajnými telefonátmi prezidentovi Policajného zboru ČR za telefonáty vyšetrovateľovi prípadu Jiřímu Mazánkovi, podľa vlastných slov nepochybuje, že policajný prezident bude môcť tvrdenia dokázať. Predpokladá, že Lessy bude schopný vysvetliť, prečo tak závažnú informáciu neodkladne neoznámil nariadenému ministra - teda predsedovi vlády a prečo ju zverejnil až po týždni.

"Predpokladám, že celú vec vyšetrí Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov," cituje slová Petra Nečasa internetový server iDNES.cz.