Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Minister Lajčák pricestoval dnes na návštevu Bulharska

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka prijal bulharský prezident Rosen Plevneliev a rokoval aj so svojím rezortným partnerom Nikolajom Mladenovom.

Bratislava 9. júna (TASR) - Po návšteve v Čiernej Hore a v Bosne a Hercegovine pricestoval dnes (9. júna 2012) podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák do Sofie, kde ho prijal bulharský prezident Rosen Plevneliev a rokoval aj so svojím rezortným partnerom Nikolajom Mladenovom.

S bulharskými predstaviteľmi prediskutoval nielen otázky dvojstranných vzťahov, európsku agendu, vrátane krízy v eurozóne, problematiku energetickej bezpečnosti, situáciu na západnom Balkáne, ako aj hlavné zahraničnopolitické témy. Obe strany zdôraznili záujem o prehĺbenie bilaterálnej spolupráce a ocenili nadchádzajúce stretnutie spoločnej medzivládnej komisie na úrovni ministrov hospodárstva.

Hoci ide vo vzťahoch Slovenska a Bulharska o kooperáciu dvoch členských štátov únie, Bratislava má stále čo ponúknuť Sofii aj v rámci euroagendy. „Chcem vás ubezpečiť, že podporujeme začlenenie sa Bulharska do schengenského systému“, zdôraznil minister M. Lajčák. V európskych témach ďalej dominovala najmä diskusia o fiškálnej disciplíne, kohéznej politike a o prorastových opatreniach. M. Lajčák so svojimi bulharskými partnermi prediskutoval taktiež otázky kooperácie v rámci medzinárodných organizácií a akcentoval aj možnosti spolupráce vo formáte V4 plus.

Slovenský minister zahraničných vecí vystúpil na prestížnej medzinárodnej konferencii Sofijske fórum na tému „Balkán na ceste vpred“. Cieľom konferencie je zhodnotiť aktuálnu situáciu v krajinách západného Balkánu a identifikovať možnosti ich napredovania. Vo svojom vystúpení sa M. Lajčák zameral najmä na integračné procesy do EÚ v krajinách bývalej Juhoslávie, okrem Slovinska a Chorvátska, ktoré ich už úspešne zvládli a venoval sa aj perspektívam Albánska. „Bratislava podporuje integráciu všetkých krajín západného Balkánu do EÚ“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Sofijské fórum využil M. Lajčák aj na bilaterálne aktivity, keď absolvoval separátne rokovania ku kľúčovým zahraničnopolitickým otázkam so štátnym podtajomníkom MZV USA Philipom Reekerom a so švédskym ministrom zahraničných vecí Carlom Bildtom.