Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Minister Lajčák začal obojstrannú návštevu Turecka

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Partneri diskutovali o aktuálnych zahraničnopolitických otázkach, o revitalizácii systému Organizácie Spojených národov, potrebe jej reformy, či o Agende 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj.

Ankara/Bratislava 6. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pricestoval vo štvrtok do Ankary na bilaterálnu návštevu Tureckej republiky, ktorá sa koná na pozvanie jeho rezortného partnera Mevlüta Čavušogla. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Lajčák na úvod návštevy rokoval aj s predsedom Zahraničného výboru Veľkého národného zhromaždenia Tureckej republiky Volkanom Bozkirom, ktorý je kandidátom Turecka na post predsedu 75. Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. Partneri diskutovali o aktuálnych zahraničnopolitických otázkach, o revitalizácii systému Organizácie Spojených národov, potrebe jej reformy, či o Agende 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj. Predseda zahraničného výboru tureckého parlamentu sa zaujímal o skúsenosti ministra Lajčáka z obdobia, keď zastával post predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN (v rokoch 2017 až 2018), ako aj o podnety, ktoré vníma ako zásadné.

Minister Lajčák v rámci pracovného programu položil veniec v mauzóleu Mustafu Kemala Atatürka, zakladateľa a prvého prezidenta Tureckej republiky a v rámci pietneho aktu sa zapísal aj do pamätnej knihy.