Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Minister obrany: Izrael nájde a zlikviduje vodcu Hamasu v Gaze

Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v pásme Gazy, ako je vidieť z južného Izraela, štvrtok 2. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelskí predstavitelia krátko po vypuknutí vojny s Hamasom uviedli, že Jahjá Sinwár je "mŕtvy muž".

Tel Aviv 4. novembra (TASR) – Izraelský minister obrany Joav Galant v sobotu vyhlásil, že izraelské sily nájdu a zlikvidujú vodcu palestínskej militantnej organizácie Hamas v pásme Gazy Jahju Sinwára. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a servera Times of Israel.

"Nájdeme Sinwára a zlikvidujeme ho. Ak sa k nemu dostanú obyvatelia Gazy, skráti to vojnu," povedal Galant na tlačovej konferencii. Izraelské operácie v Gaze, kde vojaci bojujú proti militantom Hamasu, podľa neho prebiehajú dobre, krok po kroku.

"Na konci vojny už nebude v Gaze žiaden Hamas. Z Gazy nebude vychádzať žiadna bezpečnostná hrozba pre Izrael," doplnil minister s tým, že Izrael je v tejto záležitosti "zladený" s USA.

Izraelskí predstavitelia krátko po vypuknutí vojny s Hamasom uviedli, že Jahjá Sinwár je "mŕtvy muž" a že spolu s vodcom ozbrojeného krídla Hamasu Muhammadom Dajfom sú hlavnými cieľmi izraelskej armády v súčasnom konflikte.

Bezpečnostné zdroje mimo Gazy tvrdia, že Sinwár a Dajf sa ukrývajú v sieti tunelov, ktoré militanti vybudovali s cieľom odolať bombardovaniu, aké Izrael spustil po tom, ako Hamas 7. októbra zmasakroval v Izraeli vyše 1400 ľudí.