Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Minister obrany Južnej Kórey pohrozil KĽDR útokmi v prípade provokácií

Minister obrany Južnej Kórey Sin Won-sik v raketovom strategickom veliteľstve 8. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Minister navštívil sídlo velenia armády pre strategické zbrojné systémy. Vedúcim predstaviteľom nariadil, aby boli pripravení kedykoľvek odpáliť navádzané strely.

Soul 8. decembra (TASR) – Minister obrany Južnej Kórey Sin Won-sik v piatok pohrozil masívnymi odvetnými raketovými útokmi na "hlavu a srdce" Severnej Kórey (KĽDR) v prípade provokácií z jej strany. TASR správu prebrala od agentúry AP.

Minister navštívil sídlo velenia armády pre strategické zbrojné systémy. Vedúcim predstaviteľom nariadil, aby boli pripravení kedykoľvek odpáliť navádzané strely.

Zostrenie rétoriky prichádza v období stupňujúceho sa napätia medzi Kóreami, ktoré bolo vyvolané vypustením špionážnych satelitov oboma krajinami. KĽDR svoj prvý špionážny satelit vypustila 21. novembra pomocou balistickej strely, čím porušila zákaz zo strany OSN. Južná Kórea, USA a Japonsko tento krok KĽDR ostro odsúdili.

Južná Kórea svoj prvý špionážny satelit vypustila minulý týždeň z Vandenbergovej základne vesmírnych síl v Kalifornii. KĽDR následne ostro kritizovala Spojené štáty za uplatňovanie dvojakého metra v prípade špionážnych satelitov, čo môže mať vážne dôsledky na svetovú bezpečnosť.

Južná Kórea plánuje na štátnej hranici opätovne začať s prieskumom vzdušného priestoru, na čo KĽDR odpovedala promptným zavedením pohraničných strážnych stanovíšť. Oba tieto kroky sú porušením dohody medzi oboma štátmi z roku 2018, ktorej cieľom je znižovanie napätia na frontovej línii, pripomína AP.

KĽDR podnikne všetky možné kroky, aby svoje národné záujmy ochránila pred ohrozením nepriateľskými silami, vyhlásil v piatok predstaviteľ severokórejského ministerstva zahraničných vecí.

Poradcovia pre národnú bezpečnosť USA, Kórey a Japonska sa v sobotu po šiestich mesiacoch v Soule stretnú na trilaterálnom bezpečnostnom summite, pripomína AP. Tí ešte pred týmto summitom na spoločných stretnutiach potvrdili záujem o posilnenie spolupráce a diplomatické riešenie vzťahov s KĽDR.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie polostrova v piatok tiež obvinilo KĽDR z porušovania majetkových práv. Dôvodom má byť jednostranné používanie zariadení v zatvorenom priemyselnom parku, ktoré sú majetkom Južnej Kórey.