Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Minister obrany ČR podporuje obnovenie povinnej vojenskej služby

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Branná povinnosť sa v súčasnosti v Česku vyžaduje len v prípade ohrozenia štátu alebo za vojnového stavu.

Praha 16. augusta (TASR) - Minister obrany ČR Lubomír Metnar je za opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby. Podľa jeho názoru ide o trend v rámci Európy, informoval server Novinky.cz.

Metnara na ministerský post nominovalo hnutie ANO premiéra Andreja Babiša. Koaliční sociálni demokrati ani opozícia však s obnovením povinnej vojenčiny nesúhlasia.

Branná povinnosť bola v Českej republike definitívne zrušená v roku 2005, keď sa armáda transformovala na profesionálny zbor.

"Podpora by z mojej strany pre zavedenie povinnej vojenskej služby samozrejme bola. Je to trend, ktorý vnímam i v rámci Európy. Niektoré štáty k tomu znovu pristúpili, ale momentálne z logistického hľadiska to nie je aktuálna téma," povedal Metnar pre Novinky.cz.

Predseda koaličnej ČSSD a minister vnútra Jan Hamáček otázku brannej povinnosti nepovažuje za prioritu. Dôraz podľa neho treba klásť skôr na zvýšenie počtu vojakov z povolania zo súčasných 19.000 na 30.000.

"Bezpečnosť našej krajiny misií byť zaistená profesionálnou armádou, ktorá bude naďalej spoľahlivým partnerom v rámci NATO," uviedol Hamáček.

Politickú podporu pre obnovenie brannej povinnosti by Metnar nenašiel ani v radoch stredopravej opozície. Tá rovnako ako Hamáček preferuje zvýšenie počtu vojakov z povolania, podporu aktívnych záloh a dobrovoľných vojenských cvičení.

Obnovenie povinnej vojenskej služby si neželá ani šéf pravicovo-populistickej strany SPD Tomio Okamura, ktorý kladie dôraz na dobrovoľný branný výcvik v gescii armády ČR.

Branná povinnosť sa v súčasnosti v Česku vyžaduje len v prípade ohrozenia štátu alebo za vojnového stavu.

Snahy o obnovenie povinnej vojenčiny sa objavili v Taliansku a Nemecku, ani v jednom prípade však zrejme nemajú nádej na úspech.