Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Minister obrany USA vyhlásil iniciatívu za modernizáciu armády

Konvertoplán typu CV-22 Osprey amerických ozbrojených síl. Foto: TASR/Dušan Hein

Pentagón podľa Chucka Hagela stráca technologický náskok.

Simi Valley 16. novembra (TASR) - Americký minister obrany Chuck Hagel dnes varoval, že Pentagón stráca technologický náskok a vyhlásil ambiciózny projekt identifikácie a vývoja zbraňových systémov, ktoré by Spojeným štátom umožnili udržať si vojenskú prevahu aj v 21. storočí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vo svojom prejave na Reaganovom fóre národnej obrany v Simi Valley Hagel povedal, že nová obranná iniciatíva bude spočívať v snahe vyvíjať a zavádzať do výzbroje inovačné prostriedky založené na najvyspelejších technológiách vrátane robotiky, autonómnych systémov, miniaturizácie a trojrozmernej tlače.

"Stojíme na prahu éry, keď sa americká prevaha v niektorých kľúčových oblastiach vedenia vojny začína vytrácať, a preto musíme nájsť nové, tvorivé spôsoby, ako si náskok udržať a v niektorých oblastiach o aj zvýšiť," uvádza sa v Hagelovej výzve adresovanej vrcholným predstaviteľom Pentagónu.

Podľa Hagela kým Spojené štáty bojovali v Iraku a Afganistane, mocnosti, ako sú Rusko a Čína, investovali do modernizácie armády obrovské prostriedky a zaviedli do výzbroje moderné lietadlá a ponorky, ako aj presnejšie riadené strely s dlhším doletom.