Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Minister obrany USA Austin prijal v Pentagóne Kaliňáka

Na snímke vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kaliňák potvrdil odhodlanie Slovenska pokračovať v modernizačnom úsilí a v bilaterálnej spolupráci medzi armádami oboch krajín.

Washington 2. marca (TASR) - Minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) sa stretol v piatok v Pentagóne s ministrom obrany USA Lloydom Austinom, aby spolu prediskutovali celý rad regionálnych a bilaterálnych otázok a potvrdili "silné bilaterálne obranné vzťahy" a vzájomný záväzok voči NATO, uviedol v tlačovej správe hovorca Pentagónu Pat Ryder.

Austin na úvod stretnutia zablahoželal Slovensku k 20. výročiu členstva v NATO a poďakoval mu za jeho záväzok vynakladať viac ako 2 percentá svojho hrubého domáceho produktu na obranu. Americký minister ocenil nedávne investície Slovenska do moderného vojenského vybavenia, schopného spolupracovať s technikou NATO, ako sú stíhacie lietadlá F-16. Austin tiež ocenil odhodlanie a prínos Slovenska pre Severoatlantickú alianciu, ako aj jeho úsilie o zaistenie bezpečnosti východného krídla NATO v tomto kritickom období.

Kaliňák potvrdil odhodlanie Slovenska pokračovať v modernizačnom úsilí a v bilaterálnej spolupráci medzi armádami oboch krajín.

Austin s Kaliňákom tiež hovorili o dôležitosti boja proti ruskej agresii na Ukrajine a pokračujúcej jednoty NATO. Austin spomenul priority USA pre nadchádzajúci 75. výročný summit NATO, ktorý sa bude konať vo Washingtone.