Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Minister: Poľsko môže podporiť Britániu v EÚ výmenou za podporu v NATO

Na archívnej snímke britský premiér David Cameron a poľská premiérka Beata Szydlová Foto: TASR/AP

Britský premiér Cameron stanovil koniec roka 2017 ako termín pre referendum o členstve Británie v EÚ.

Varšava 4. januára (TASR) - Poľsko by bolo ochotné dosiahnuť kompromis v otázke požiadaviek Británie na obmedzenie práv migrantov z Európskej únie, ak by mu Londýn pomohol posilniť prítomnosť NATO v strednej Európe. Povedal to dnes poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski pre agentúru Reuters.

V Británii žijú státisíce Poliakov, Varšava tak patrí v EÚ k najväčším kritikom návrhu britského premiéra Davida Camerona na obmedzenie sociálnych dávok pre migrantov v rámci reformy podmienok členstva krajiny v únii.

Cameron stanovil koniec roka 2017 ako termín pre referendum o členstve Británie v EÚ, nedávno však naznačil, že dúfa v jeho konanie už v tomto roku.

Britský premiér v decembri odišiel z Varšavy, ktorú navštívil v rámci rokovaní o svojich požiadavkách, s prázdnymi rukami. Poľská premiérka Beata Szydlová uviedla, že sú potrebné ďalšie rozhovory. Jej nová konzervatívna vláda však chce dosiahnuť diplomatické víťazstvo na júlovom summite NATO v poľskej metropole, píše Reuters.

Waszczykowski povedal, že o uvedených záležitostiach sa diskutuje súbežne. Na otázku, či by Británia mohla ponúknuť Poľsku niečo, čo by zmiernilo jeho nesúhlas s návrhom Camerona, reagoval: "Samozrejme. Británia by mohla ponúknuť Poľsku niečo, pokiaľ ide o medzinárodnú bezpečnosť."

"Stále sa považujeme za druhoradý členský štát NATO, pretože v strednej Európe... nie sú okrem symbolickej prítomnosti žiadne významné spojenecké sily ani obranné objekty, čo dáva Rusom zámienku voľne pôsobiť v tomto regióne," vyhlásil.

Severoatlantická aliancia sa zdráha nastálo umiestniť vojakov v strednej Európe, keď niektoré členské štáty nechcú porušiť dohodu medzi NATO a Ruskom z roku 1997 o veľkosti síl aliancie v bývalých krajinách Varšavskej zmluvy.

Moskva by takmer s určitosťou považovala zriadenie stálej prítomnosti NATO na svojich hraniciach za nepriateľský čin, dodáva Reuters.