Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Minister Wang I v Egypte vyzval na vytvorenie palestínskeho štátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V spoločnom vyhlásení obe krajiny tiež uviedli, že pozorne sledujú vývoj v Červenom mori, pričom ich prioritou je zabezpečiť bezpečnosť a ochranu slobodnej plavby.

Káhira 14. januára (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v nedeľu na návšteve Egypta vyzval na vytvorenie jednotného palestínskeho štátu a na prímerie v Pásme Gazy, kde už sto dní trvá vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Je potrebné trvať na vytvorení nezávislého, plne suverénneho palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967, ktorého hlavným mestom bude východný Jeruzalem," vyhlásil Wang I na tlačovej konferencii s egyptským náprotivkom Sámihom Šukrím.

Obaja vyzvali na usporiadanie "medzinárodného mierového summitu s cieľom nájsť spravodlivé, komplexné a trvalé riešenie palestínskej otázky ukončením (izraelskej) okupácie a vytvorením nezávislého, celistvého palestínskeho štátu."

Šéfovia diplomacií tiež naliehali na okamžité ukončenie "všetkých násilných činov, zabíjania a útokov na civilistov a civilné zariadenia".

V spoločnom vyhlásení obe krajiny tiež uviedli, že pozorne sledujú vývoj v Červenom mori, pričom ich prioritou je zabezpečiť bezpečnosť a ochranu slobodnej plavby.

Zároveň vyjadrili znepokojenie v súvislosti s rozšírením konfliktu Izraela a Hamasu do tejto oblasti a zdôraznili, že na ukončenie bojov v Gaze je dôležité jednotné úsilie.

Káhira a Peking tak spoločne reagovali na nedávne útoky amerických a britských síl na pozície húsíjských povstalcov v Jemene, ktorí pravidelne útočili na plavidlá plaviace sa cez Červené more, čo odôvodňovali solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyjadril presvedčenie, že USA a Británia sa snažili premeniť Červené more na "more krvi". Po útokoch v Jemene vyjadrili obavy aj krajiny naprieč Blízkym východom a Európou, podľa ktorých by to mohlo viesť k destabilizácii regiónu a širšej eskalácii konfliktu.

Militanti z Hamasu bezprecedentným spôsobom zaútočili na juh Izraela 7. októbra, kde zabili približne 1140 ľudí, najmä civilistov.

Izraelské sily v reakcii na útok Hamasu spustili pozemnú aj vzdušnú vojenskú operáciu do palestínskeho Pásma Gazy s cieľom zlikvidovať Hamas. Podľa ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zomrelo počas 100-dní trvajúcej vojny v pobrežnej enkláve už takmer 24.000 ľudí, väčšinou žien a detí.