Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Minister zahraničia Izraela vyzval na tvrdú reakciu na útok Hizballáhu

Minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko

Vozidlo izraelskej armády zasiahla dnes protitanková strela v blízkosti libanonskej hranice.

Tel Aviv 28. januára (TASR) - Izrael by mal "tvrdo a nevyberane" reagovať na útok Hizballáhu, ktorý vystrelil protitankovú strelu na vojenský konvoj v blízkosti hraníc s Libanonom, vyhlásil dnes izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman.

"Celý svet musí prijať nový prístup k riešeniu terorizmu, prístup, ktorý je tvrdý a prísny, a neprijať žiadne provokácie ako tie, ktoré sme dnes videli zo strany Hizballáhu," povedal Lieberman svojmu čínskemu kolegovi v Pekingu.

Podľa ministra Izrael očakáva, že "jeho priatelia na celom svete podporia takúto reakciu", doplnila agentúra DPA.

Vozidlo izraelskej armády zasiahla dnes protitanková strela v blízkosti libanonskej hranice. Židovský štát na incident reagoval odpálením 22 striel, ktoré dopadli na poľnohospodársky využívanú pôdu na juhu Libanonu blízko hranice, potvrdili libanonské bezpečnostné zdroje. Strely dopadli v blízkosti libanonskej dediny Wazzání.

Hnutie vo vyhlásení uviedlo, že jeho bojovníci "zničili množstvo izraelských vozidiel, v ktorých sa viezli izraelskí dôstojníci a vojaci a spôsobili tak obete v radoch nepriateľa".

Objavili sa informácie aj o údajnom zajatí izraelského vojaka počas útoku, ktoré však následne poprela izraelská armáda i libanonské zdroje. Izrael uviedol, že incident si vyžiadal štyroch zranených vojakov.

Napätie v izraelsko-libanonskej pohraničnej oblasti stúplo v uplynulých desiatich dňoch po izraelskom nálete v Sýrii, pri ktorom zahynulo niekoľko členov Hizballáhu a jeden iránsky generál.