Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Minister zdravotníctva potvrdil 19 úmrtí, 4 čakajú na výsledky pitvy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hospitalizovaných je celkove 36-40 ľudí, pričom tento počet je až do potvrdenia pohyblivý. Štyria otrávení dostali nový nórsky liek fomepizol.

Praha 17. septembra (TASR) - Za ostatných 24 hodín pribudlo v českých nemocniciach šesť nových prípadov otravy metanolom - okrem severnej Moravy, kde ich bola väčšina, aj v Písku a Prahe, informoval dnes po zasadnutí krízového štábu minister zdravotníctva Leoš Heger.

Spresnil, že potvrdených úmrtí je v súčasnosti 19; štyri ďalšie prípady čakajú na výsledky pitvy. Hospitalizovaných je celkove 36-40 ľudí, pričom tento počet je až do potvrdenia pohyblivý. Štyria otrávení dostali nový nórsky liek fomepizol.

Policajný prezident Martin Červíček povedal, že majú 23 obvinených a ďalšie podozrivé osoby, pričom prípady majú vzájomnú spojitosť.

Poprel však správy médií, že by sa vyšetrovanie sústredilo na nemrznúcu zmes do ostrekovačov z Poľska. Zdôraznil, že v danej fáze vyšetrovania pracujú s mnohými verziami. Fámu, že hlavná stopa vedie do Poľska, poprel po ňom aj prvý námestník ministra vnútra Jaroslav Hruška.

Podľa vyjadrenia ministra zdravotníctva pokračujú kontroly vzoriek alkoholu hasičským zborom, colnou správou i hygienickou stanicou. Hasičský zbor kontroloval 229 nových vzoriek a v jednej z nich objavil extrémne vysokú, 30-percentnú dávku jedovatého metanolu.

Krízový štáb rokoval tiež o možnosti zmiernenia prohibície, ale "zatiaľ na to nie je správny čas", zdôraznil minister Heger. Pripomenul, že za ostatných desať rokov došlo k dvom podobne vážnym prípadom otráv metanolom v Európe: v Nórsku, kde zomrelo 50 ľudí, a v jednej z pobaltských republík. Zároveň zdôraznil, že k úmrtiam dochádzalo ešte pol roka po prepuknutí aféry.

Brífing po zasadnutí krízového štábu vysielala v priamom prenose televízia ČT24.