Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Ministerstvo: Medzi obeťami ani zranenými v Izraeli nie sú Slováci

Autá horia po tom, čo ich v sobotu 7. októbra 2023 zasiahli rakety z pásma Gazy v izraelskom Aškelone. Palestínski militanti v pásme Gazy prenikli v sobotu do južného Izraela a vypálili na krajinu tisíce rakiet, zatiaľ čo Izrael v reakcii na to začal útočiť na ciele v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

V blízkovýchodnej krajine môže byť podľa odhadov rezortu niekoľko stoviek turistov zo Slovenska.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Medzi obeťami či zranenými v dôsledku teroristických útokov v Izraeli neevidujú občanov SR. Pre TASR to uviedlo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) s odvolaním sa na informácie Zastupiteľského úradu SR v Tel Avive.

V blízkovýchodnej krajine môže byť podľa odhadov rezortu niekoľko stoviek turistov zo Slovenska. "Službu dobrovoľnej registrácie pred cestou do Izraela využilo podľa údajov rezortu zhruba tridsať občanov SR. Predpokladáme, že skutočný počet môže byť vyšší," oznámilo MZVEZ. Okrem toho sa vyše tristo turistov nachádza v rámci organizovaných zájazdov v mestách Nazaret, Jeruzalem či Betlehem. "Sú v poriadku, časť z nich sa plánuje ešte počas víkendu vrátiť na Slovensko," informovalo ministerstvo.

Občanov SR, ktorí sa nachádzajú v Izraeli, vyzývajú na maximálnu ostražitosť, dodržiavanie pokynov miestnych orgánov a čerpanie informácií len z overených zdrojov. "V prípade odletu z Izraela odporúčame občanom, aby si vopred preverili dostupnosť leteckého spojenia, ktoré mohlo byť presunuté či zrušené," dodal rezort.

V prípade potreby môžu občania alebo ich príbuzní kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Tel Avive prostredníctvom núdzovej linky diplomatickej služby. Dôležité informácie aj kontakty sú zverejnené na webovej stránke rezortu či veľvyslanectva, ako aj na sociálnych sieťach. MZVEZ dianie v Izraeli naďalej pozorne sleduje a vyhodnocuje.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, vypálilo v sobotu ráno na Izrael 2200 rakiet. Ozbrojení Palestínčania prenikli na územie Izraela aj po súši, po mori a zo vzduchu. Izraelská armáda reagovala vyhlásením vojnového stavu a spustením útokov na ciele v pásme Gazy. V súčasnosti prebiehajú ťažké boje, ktoré si už na oboch stranách vyžiadali množstvo obetí a zranených, vrátane civilistov.