Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ministerstvo ovládané Hamasom: Vo vojne bolo zabitých 10.818 ľudí

Pohľad na spoločnú jedáleň neďaleko pásma Gazy, štvrtok 9. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Vojna sa začala pred vyše mesiacom masívnym útokom teroristov z Hamasu na Izrael.

Gaza 9. novembra (TASR) - Počet Palestínčanov zabitých v pásme Gazy stúpol od začiatku vojny na 10.818, informovalo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve ovládanej teroristickým hnutím Hamas. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Vojna sa začala pred vyše mesiacom masívnym útokom teroristov z Hamasu na Izrael. Bol to najhorší masaker v dejinách Izraela, ktorý 7. októbra podnikli okrem Hamasu aj ďalšie extrémistické palestínske skupiny. Za jediný deň zomrelo viac Izraelčanov ako počas Šesťdňovej vojny. Potvrdených obetí je vyše 1400, väčšinou civilistov vrátane žien a detí a popri Izraelčanoch to boli aj obyvatelia iných krajín.

Vyše dve stovky rukojemníkov teroristi odvliekli na územie Gazy a nie je jasné, koľko z nich je dosiaľ nažive. Izrael následne spustil odvetné vzdušné útoky na pásmo Gazy a potom aj pozemnú vojenskú operáciu s cieľom zlikvidovať Hamas.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom uvádza, že zranenia utrpelo vo vojne vyše 27.000 obyvateľov pásma Gazy. Medzi mŕtvymi je 4412 detí a mladých ľudí. Naposledy v utorok úrady v Gaze počet zabitých Palestínčanov uviedlo na vyše 10.500.

Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť, upozornila DPA.