Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ministerstvo v Gaze: Izraelské tanky pálili na nemocnicu v Chán Júnise

Izraelskí vojaci na tanku pri hraniciach medzi Izraelom a Pásmom Gazy 23. januára 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda pre agentúru AFP uviedla, že o tejto udalosti nevie.

Gaza 23. januára (TASR) - Palestínske ministerstvo zdravotníctva riadené radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy v utorok uviedlo, že izraelské sily priamo zaútočili na nemocnicu v meste Chán Júnis v južnej časti tejto pobrežnej enklávy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že izraelské tanky "ostreľovali vrchné poschodia budov pre špecializované operácie a pohotovosť Násirovej nemocnice" s tým, že zranenia podľa očakávania utrpeli desiatky osôb.

Izraelská armáda pre agentúru AFP uviedla, že o tejto udalosti "nevie".

V druhom najväčšom meste Pásma Gazy sa v posledných dňoch rozhoreli ťažké boje, pričom zabité a zranené boli desiatky Palestínčanov. Izraelskí predstavitelia uviedli, že v tuneloch pod mestom sa zrejme ukrývajú vrcholní lídri palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva obvinilo izraelské sily z "odrezania Násirovej nemocnice - najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v enkláve, ktoré stále čiastočne funguje -, čím ohrozili životy personálu a vysídlených osôb".

"V dôsledku nepretržitého bombardovania zdravotnícky personál nemôže prevážať vážne prípady z Násirovej nemocnice do neďalekej jordánskej poľnej nemocnice," uviedlo ministerstvo v druhom vyhlásení.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) hlásil, že jeden z jeho prístreškov pre vysídlené osoby v Chán Júnise bol v pondelok "zasiahnutý počas vojenskej operácie". Podľa utorkového vyhlásenia šéfa UNRWA Philippa Lazzariniho tam pri intenzívnych bojoch zahynulo najmenej šesť ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia.

V dôsledku prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy sa viac ako milión ľudí, ktorí museli utiecť zo svojich domovov, sústreďuje v meste Rafah na hraniciach s Egyptom.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v utorok opísal situáciu v Gaze, kde počet úmrtí "neúprosne stúpa", ako "neopísateľnú bolesť".

"V Chán Junise sa boje vyostrujú, ničia civilné oblasti a pripravujú ľudí o život. Útoky na zdravotnú starostlivosť naďalej stúpajú," uviedol OCHA na sociálnej platforme X.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po brutálnom útoku militantov z Hamasu na juh Izraela vlani 7. októbra, pri ktorom zabili približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších zhruba 250 ľudí uniesli ako rukojemníkov do Pásma Gazy.

Izrael na útok Hamasu reagoval raketovými útokmi a náletmi na Pásmo Gazy a pozemnou inváziou, pri ktorej podľa gazských úradov zahynulo už takmer 25.000 ľudí, väčšinou žien a detí.