Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

České ministerstvo vnútra spustilo web o migrácii, má upokojiť ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Riaditeľ Organizácie pre pomoc utečencom Martin Rozumek zriadenie nového webu privítal.

Praha 7. septembra (TASR) - České ministerstvo vnútra spustilo dnes na svojich stránkach - zatiaľ v skúšobnej prevádzke - nový web o migrácii, ktorý prináša aktuálne informácie o tom, koľko je k danému dňu v Česku utečencov, koľko je pre nich voľných miest a tiež vysvetlenie súvisiacich pojmov, informoval Český rozhlas.

Návštevník webu sa po kliknutí napríklad dozvie, že v nedeľu zadržala cudzinecká polícia 73 migrantov a že vo všetkých utečeneckých zariadeniach je ku dnešnému dňu voľných 264 miest. Podľa ministra vnútra Milana Chovanca je cieľom webu o migrácii upokojiť verejnosť.

"Budeme tam dávať informácie de facto online. Prípadne budeme niekedy dementovať správy, ktoré budú na sociálnych sieťach masívne prebiehať, aby sme ľuďom povedali, aký je skutočný stav. Nechceme šíriť paniku, ale naopak chceme ľudí upokojiť," uviedol minister.

Riaditeľ Organizácie pre pomoc utečencom Martin Rozumek zriadenie nového webu privítal. Zdôraznil, že každá informácia, ktorá pomôže vyvracať mýty o utečencoch a pomôže verejnosti lepšie sa v problematike vyznať je vítaná. Navrhol, aby ministerstvo dávalo na web napríklad aj údaje o tom, ktoré krajiny a koľko utečencov prijímajú a ako sa voči nim správajú, uviedol Český rozhlas.