Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Rezort zdravotníctva v Pásme Gazy: Počet zabitých prekročil 27.100

Izraelský vojak sleduje demonštrantov, ktorí blokujú prístupovú cestu pre humanitárnu pomoc určenú pásmu Gazy na hraničnom priechode Nitzana s Egyptom na juhu Izraela 2. februára 2024. Foto: TASR/AP

Väčšinu mŕtvych tvoria ženy, deti a mladí ľudia a zranenia podľa ministerstva utrpelo 66.287 Palestínčanov.

Gaza 2. februára (TASR) - Počet ľudí zabitých v palestínskom Pásme Gazy od začiatku vojny Hamasu s Izraelom stúpol na 27.131, oznámilo v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Väčšinu mŕtvych tvoria ženy, deti a mladí ľudia a zranenia podľa ministerstva utrpelo 66.287 Palestínčanov. Len za posledných 24 hodín bolo zabitých 112 Palestínčanov a 148 ďalších bolo zranených, uvádza sa vo vyhlásení.

Údaje nie je možné nezávisle overiť, ale OSN a ďalší pozorovatelia pripomínajú, že údaje ministerstva sa v minulosti ukázali vo všeobecnosti ako spoľahlivé.

Vojnu v Pásme Gazy spustil najhorší masaker v dejinách Izraela, keď pri teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas a ďalších extrémistických skupín z Pásma Gazy zomrelo 7. októbra na území Izraela asi 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Izrael reagoval vojenskou operáciou s cieľom zničiť Hamas, ktorý vládne v palestínskej enkláve.