Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ministri arabských štátov chcú spoločné vojenské sily

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh rezolúcie predložia lídrom arabských krajín počas ich summitu 28.-29. marca v Egypte.

Káhira 26. marca (TASR) - Ministri zahraničných vecí arabských krajín sa dnes na stretnutí v Egypte dohodli na návrhu rezolúcie o vytvorení spoločných arabských vojenských síl. Informoval o tom generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabíl Arabí, ktorého citovala egyptská štátna televízia a následne tlačová agentúra Reuters.

Dohoda nasleduje po tom, čo bojové lietadlá Saudskej Arábie a jej arabských spojencov dnes zaútočili na šiitských povstalcov bojujúcich za zvrhnutie jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Je to veľká hazardná hra Saudskej Arábie, najväčšieho svetového exportéra ropy, ktorý sa snaží potlačiť vplyv Iránu vo svojom susedstve, a to bez priamej vojenskej pomoci Washingtonu.

"Arabskí... ministri sa dohodli na prijatí dôležitej myšlienky, že založia jednotné arabské vojenské sily," povedal Arabí novinárom po stretnutí v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.

Úlohou spoločných arabských ozbrojených síl bude rýchly vojenský zásah na zlikvidovanie bezpečnostných hrozieb voči arabským štátom, dodal Arabí.

Návrh rezolúcie predložia lídrom arabských krajín počas ich summitu 28.-29. marca v Egypte.

Egyptská televízia už skôr informovala, že ministri požiadali generálneho tajomníka LAŠ, aby sa do jedného mesiaca skoordinoval s veliteľmi arabských armád s cieľom vytvorenia zjednotených ozbrojených síl.