Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ministri EÚ schválili nariadenie o obmedzení používania ortuti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Nové nariadenie zabezpečí vysokú úroveň ochrany a obmedzí znečistenie spôsobované činnosťami a procesmi spojenými s ortuťou.

Brusel/Luxemburg 25. apríla (TASR) - Rada EÚ pre všeobecné záležitosti na svojom dnešnom zasadnutí v Luxemburgu schválila nariadenie obmedzujúce používanie ortuti. Rada ministrov tak odobrila pozíciu, ktorú v tejto záležitosti prijal v marci Európsky parlament. Európska komisia prijala návrh nariadenia vo februári 2016.

Ide o nariadenie, ktoré novelizuje staršie pravidlá z roku 2008 a týka sa antropogénnych emisií a únikov ortuti a zlúčenín ortuti do ovzdušia, vody a pôdy. Nové pravidlá začnú platiť od 1. januára 2018.

V dokumente, ktorý prijali ministri členských krajín EÚ, sa uvádza, že ortuť je veľmi toxická látka, ktorá predstavuje vážne globálne riziko pre ľudské zdravie a životné prostredie, a to aj prostredníctvom prítomnosti jej toxickej zlúčeniny metylortuti, ktorá sa nachádza v rybách, morských živočíchoch a vo voľnej prírode.

Nové nariadenie zabezpečí vysokú úroveň ochrany a obmedzí znečistenie spôsobované činnosťami a procesmi spojenými s ortuťou.

Nariadenie stanovuje opatrenia a podmienky na úrovni celej EÚ zamerané na kontrolu a obmedzenie:

- používania, skladovania a obchodovania s ortuťou, zlúčeninami ortuti a zmesami ortuti;

- výroby a používania a obchodovania s výrobkami s obsahom ortuti;

- používania ortuti v amalgámových plombách;

- zabezpečenie vhodného spracovania odpadu z ortuti.


Prijatý dokument upozornil, že aj činnosti ako ťažba ortuti, používanie ortuti v produktoch a priemyselných procesoch a narábanie s odpadom z ortuti môžu byť zdrojom emisií a úniky tejto nebezpečnej látky predstavujú environmentálne a zdravotné riziká.

Nové nariadenie umožní EÚ a jej členským štátom prijať a ratifikovať celosvetový Minamatský dohovor o ortuti prijatý v roku 2013.