Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ministri EÚ sa po útokoch dohodli na posilnení výmeny informácií

Ministri vnútra a spravodlivosti EÚ počas minúty ticha na mimoriadnom stretnutí v Bruseli vo štvrtok 24. marca 2016 po utorkových bombových útokoch v belgickej metropole. Foto: TASR/AP

Tiež sa dohodli na súbore opatrení pre spoločný boj proti terorizmu.

Brusel 24. marca (TASR) - Ministri spravodlivosti a vnútra Európskej únie sa dnes v Bruseli na naliehavom zasadnutí zaviazali posilniť zdieľanie informácií medzi svojimi krajinami po tom, ako hlavné mesto Belgicka zasiahli smrtiace teroristické útoky.

Dohodli sa na súbore opatrení pre spoločný boj proti terorizmu, ako je systematické dodávanie informácií do európskych a medzinárodných databáz v oblasti bezpečnosti, ich dôsledné využívanie a vzájomná spolupráca týchto systémov. Vyplýva to z ich vyhlásenia, o ktorom informovala tlačová agentúra DPA.

Ministri vyzvali Európsky parlament, aby "naliehavo" schválil dohodu umožňujúcu orgánom jednotlivých krajín vymieňať si osobné údaje o cestujúcich v leteckej doprave.

Ministri tiež vo vyhlásení vyjadrili solidaritu Belgicku a odsúdili utorňajšie teroristické útoky v Bruseli ako "útok na našu otvorenú, demokratickú spoločnosť."