Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ministri EÚ: Venezuelské voľby neboli slobodné a spravodlivé

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Už na budúci týždeň by sa mala stretnúť tzv. Medzinárodná kontaktná skupina, ktorá vznikla z iniciatívy EÚ a má prispieť k stabilizácii situácie vo Venezuele.

Bukurešť 31. januára (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ vo štvrtok na neformálnom zasadnutí v Bukurešti zhodnotili aktuálny vývoj vo Venezuele po tom, čo sa predseda tamojšieho Národného zhromaždenia Juan Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny.

Účastníci schôdzky konštatovali, že venezuelské prezidentské voľby z vlaňajšieho mája neboli slobodné a spravodlivé, jediným legitímnym orgánom v krajine je podľa nich momentálne Národné zhromaždenie. Podľa ministrov je vo Venezuele potrebné čo najskôr vyhlásiť nové voľby a zabezpečiť ich dôveryhodnosť a transparentnosť.

TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Už na budúci týždeň by sa mala stretnúť tzv. Medzinárodná kontaktná skupina, ktorá vznikla z iniciatívy EÚ a má prispieť k stabilizácii situácie vo Venezuele.

Šéfovia európskych diplomacií v Bukurešti diskutovali aj o projekte Východného partnerstva, ktorý tento rok oslávi desiate výročie svojho založenia. "Východné partnerstvo za desať rokov svojej existencie potvrdilo, že ide o úspešný projekt zahraničnej politiky EÚ a je v našom záujme, aby aj naďalej patril medzi naše priority," uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, známe pod označením Gymnich, bude pokračovať v piatok.