Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ministri G7 chcú tlačiť na Rusko, aby prestalo podporovať Bašára Asada

Sýrsky prezident Bašár Asad, archívne foto. Foto: TASR/AP

Taliansky minister zahraničných vecí tvrdí, že široká podpora Európy pre vojenský zásah USA v Sýrii prispela k obnoveniu harmónie medzi Spojenými štátmi a ich partnermi.

Lucca/Londýn 10. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) sa dnes schádzajú na mimoriadnom zasadnutí v talianskom meste Lucca, aby spoločne zaujali stanovisko k najnovšiemu vývoju v Sýrii, kde došlo k útoku chemickými zbraňami a následnému vojenskému zásahu Spojených štátov.

Talianske ministerstvo zahraničných vecí medzičasom informovalo, že v utorok sa v Lucce uskutoční rozšírené zasadnutie, na ktorom sa zúčastnia aj ministri zahraničných vecí viacerých blízkovýchodných krajín. Pozvaní sú diplomati z Jordánska, Kataru, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Turecka.

Cieľom schôdzky v Lucce, ako napísala agentúra AP, je vyvinúť nátlak na Rusko, aby prestalo podporovať sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho režim. Podľa britského denníka The Times chce Británia na tomto ministerskom stretnutí presadiť návrh na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko.

Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano v nedeľu vo vysielaní televíznej stanice Sky TG24 uviedol, že široká podpora Európy pre vojenský zásah USA v Sýrii prispela k "obnoveniu harmónie" medzi Spojenými štátmi a ich partnermi.

Na schôdzku G7 pricestuje aj šéf americkej diplomacie Rex Tillerson, pre ktorého to bude prvý ministerský summit G7 od nástupu do funkcie vo vláde nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

V súvislosti so schôdzkou v meste Lucca uzavreli celé centrum mesta a posilnili policajné hliadky. Vzdušný priestor nad mestom a okolitým regiónom je tiež uzavretý.

Terčom spomínaného chemického útoku sa stalo sýrskymi povstalcami ovládané mesto Chán Šajchún v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Jeho obeťami sa stalo viac ako 80 ľudí. V reakcii na tento útok prezident USA nariadil odvetu v podobe vypálenia 59 striel s plochou dráhou letu Tomahawk na základňu Šajrát, kde sa podľa Washingtonu mali nachádzať chemické zbrane. O život pritom prišlo najmenej šesť ľudí.