Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ministri G7 žiadajú Rusko, aby objasnilo kauzu Skripaľ

Na archívnej snímke príslušníci vojenských síl pracujú na dodávke v anglickom meste Winterslow v súvislosti s vyšetrovaním prípadu otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ktorých našli otrávených v anglickom meste Salisbury. Foto: TASR/AP

Skripaľovcov našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v Salisbury po zasiahnutí nervovoparalytickou látkou.

Washington 17. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí skupiny siedmich najvyspelejších štátov sveta (G7) vyzvali Rusko, aby poskytlo vyčerpávajúce odpovede na všetky otázky súvisiace s prípadom otrávenia bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa jeho dcéry Julije. Informovala o tom rozhlasová stanica RFE/RL.

"Vyzývame Rusko, aby urýchlene odpovedalo na otázky súvisiace s incidentom v Salisbury," uvádza sa vo vyhlásení. Píše sa v ňom tiež, že Rusko je v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami povinné odhaliť Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) program výroby nervovoparalytickej látky novičok, ktorú predtým nenahlásilo.

"Akékoľvek použitie chemických zbraní, bez ohľadu na okolnosti, je priamym porušením medzinárodných noriem Dohovoru o zákaze chemických zbraní", upozorňuje sa vo vyhlásení. Zdôrazňuje sa v ňom tiež, že používanie jedovatých látok "predstavuje hrozbu pre nás všetkých."

Skripaľovcov našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v Salisbury po zasiahnutí nervovoparalytickou látkou. Britská premiérka Theresa Mayová 12. marca v parlamente vyhlásila, že Skripaľ s dcérou boli otrávení nervovoparalytickou látkou typu novičok vyvíjanou v Rusku. Moskva tieto obvinenia rozhodne odmietla a vyhlásila, že Ruská federácie svoj arzenál chemických zbraní zlikvidovala v roku 2017 pod dohľadom OPCW.

Ministri G7 však vo svojom vyhlásení zo 16. apríla podporili závery Británie, ktorá deklarovala, že je "veľmi pravdepodobné", že zodpovednosť za incident v Salisbury nesie Rusko.

S uvedenými zisteniami Británie ohľadom druhu identifikovaného toxínu sa následne stotožnila aj OPCW, ktorá sa síce o použitej látke vo svojej záverečnej správe explicitne nezmienila, ale uviedla, že šlo o "vysoko čistú" substanciu.

Ministri G7 vo svojom vyhlásení deklarujú, že ohľadom zodpovednosti Ruska za chemický útok zdieľajú názor Británie a súhlasia s ním. Konštatujú, že "neexistuje žiadne prijateľné alternatívne vysvetlenie".

Juliju Skripaľovú prepustili z nemocnice 10. apríla, jej otec Sergej je podľa jej slov stále vážne chorý. Britská polícia v nedávnom vyhlásení uviedla, že aj samotná Julija "stále trpí účinkami nervovej látky použitej proti nám".

Kauza Skripaľovcov vyvolala veľký spor medzi Západom a Ruskom, viedla k vyhostení diplomatov a k ďalším opatreniam.