Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ministri Iránu, Ruska a Turecka budú v utorok rokovať o Sýrii

Aleppo, ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Oznámil to hovorca iránskeho rezortu diplomacie Bahrám Ghásemí, podľa ktorého usporiadanie tohto stretnutia navrhol Teherán, a to v súvislosti s chúlostivou situáciou v sýrskom meste Aleppo.

Teherán 19. decembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí Iránu, Ruska a Turecka sa stretnú v utorok v Moskve na rokovaniach o Sýrii. Oznámil to dnes hovorca iránskeho rezortu diplomacie Bahrám Ghásemí, podľa ktorého usporiadanie tohto stretnutia navrhol Teherán, a to v súvislosti s chúlostivou situáciou v sýrskom meste Aleppo.

Iránska tlačová agentúra IRNA uviedla, že okrem ministrov zahraničných vecí sa zídu v Moskve aj ministri obrany uvedených krajín, aby prerokovali vývoj v Aleppe. Ohlásené stretnutie podľa Ghásemího nebude mať nič spoločné s novým kolom sýrskych mierových rozhovorov za účasti Ruska a Turecka, ktoré je plánované v kazašskej Astane.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí dnes taktiež odmietol kritizovanie postupu Teheránu a Moskvy ohľadne Sýrie. Iránska politika v tejto záležitosti je podľa neho "jasná a bez skrytej agendy", z čoho vyplýva, že na nej netreba nič meniť.

Kritiku zo strany niektorých svetových a regionálnych mocnosti podľa agentúry IRNA označil za politicky motivovanú a vychádzajúcu aj zo zlyhávania ich vlastnej politiky voči Sýrii.

"Potrebujú sa len pozrieť do zrkadla, aby zistili, kto je tam zodpovedný za terajšiu biedu," povedal Ghásemí. Irán, ktorý je podobne ako Rusko jedným z najvýznamnejších spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada, bol podľa neho vždy zástancom prímeria a dodávok humanitárnej pomoci do Sýrie, avšak odmietal narúšanie tamojšej zvrchovanosti a územnej celistvosti.