Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany Maďarska a Švédska rokovali o prehĺbení spolupráce

Minister obrany Švédskeho kráľovstva Peter Hultqvist. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministri okrem iného zhodnotili aj situáciu i perspektívu flotily švédskych bojových lietadiel JAS-39 Gripen, ktorá slúži v maďarskom letectve.

Budapešť 26. septembra (TASR) - Posilnenie spolupráce v zbrojárskom priemysle medzi Maďarskom a Švédskom bolo dnes v Budapešti hlavnou témou rokovania maďarského ministra obrany Istvána Simicskóa a jeho švédskeho rezortného partnera Petra Hultqvista, oznámila agentúra MTI.

Na spoločnej tlačovej konferencii na pôde ministerstva obrany Simicskó povedal, že švédskeho ministra informoval o prvkoch programu Zrínyi 2026, ktorého cieľom je rozvoj maďarských ozbrojených síl a zbrojárskeho priemyslu. Dodal, že prerokovali možnosti účasti švédskeho zbrojárskeho priemyslu na modernizácii maďarskej armády.

Popritom ministri zhodnotili situáciu i perspektívu flotily švédskych bojových lietadiel JAS-39 Gripen, ktorá slúži v maďarskom letectve.

Hultqvist pripomenul, že Maďarsko bolo prvou krajinou, s ktorou Švédsko uzatvorilo dohodu o dodávke gripenov, a poznamenal, že ho to napĺňa hrdosťou. Počas dnešnej schôdzky sa so šéfom maďarského rezortu obrany tiež dohodli na prehĺbení spolupráce aj v oblasti zbraňového systému týchto lietadiel.